Wandelen in Skaftafell via de Svartifoss waterval naar Morsárdalur - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconMorsardalur_Svartifoss_Skaftafell GPX tracklogMorsardalur_Svartifoss_Skaftafell KML tracklog

Skaftafell National Park ligt tussen Kirkjubæjarklaustur en Höfn op IJsland. Het gebied dat onder het nationale park valt is 4807 km2 en bevat de Svartifoss waterval, Skaftafellsjökull gletsjer, Mörsárdalur vallei, een deel van de Vatnajökull en de berg Kristinartindar.

We willen naar de top van Kristinartindar lopen. Maar de wolken hangen laag, dus we besluiten naar Morsárdalur te lopen. Het pad begint bij het informatiecentrum van Skaftafell National Park op IJsland vlak bij de camping. Vanuit hier loopt een bospad richting Svartifoss. Onderweg lopen we over een vlakte en komen Hundafoss en de Magnusfoss tegen. Door de begroeiing heen loopt een klein paadje waarbij je goed uitzicht hebt over de Magnusfoss op IJsland. De Hundafoss is minder goed zichtbaar. Tijdens de wandeling is de Svartifoss al snel zichtbaar. Deze waterval omgeven door basaltkolommen. Deze hexagonale kolommen zijn ontstaan door lava stromen die heel langzaam zijn afgekoeld waardoor basalt ontstaat. De basaltkolommen zijn zwart, vandaar ook de naam Svartifoss, wat in het IJslands 'zwarte waterval' betekent.
Vanaf de Svartifoss lopen we omhoog naar het uitzichtspunt Sjónarsker. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Kristinartindar, Skaftafellsjökull, de uitwasvelden/afzettingsgebieden en de Skeiðarárjökull op Ijsland.
Vanaf Sjónarsker lopen we verder richting Morsárdalur. Via een vlakte met ontelbare kleuren groen lopen we richting bos. Hoewel het bos niet te vergelijken is met een bos uit Nederland, staan hier voor IJslandse begrippen toch redelijk hoge bomen.
De afdaling naar de voetbrug is goed te doen, alleen hier en daar een losse steen. Als we bij de voetbrug aankomen zien we wolken over de bergen heenkomen en zijn blij dat we niet omhoog geklommen zijn naar Kristinartindar.
Na de voetbrug lopen we over het uitwasveld van de Morsárjökull. Het pad lijkt meer op een uitgereden jeeptrail van mul zand. We volgen de gele paaltjes naar de overkant. Als we de overkant bereikt hebben, lopen we verder door een stukje bos en lupines. Ontelbaar vele lupines staan langs het 'wandelpad'. Het wandelpad bestaat hier meer uit een uitgelopen paadje tussen de lupines door, zonder gele paaltjes. We vragen ons af of we nog wel op de goede weg zitten, want we hebben al langere tijd geen markering gezien. We lopen langs het bos Bæjarstaðarskógur en steken een rivier over. Deze kan op het goede punt, gewoon met je bergschoenen overgestoken worden.
In geen velden of wegen meer een geel paaltje te bekennen! Gelukkig staan op onze GPS de topo kaarten van IJsland en staat dit wandelpad op de kaart. Dus we lopen een stuk op de GPS verder over het uitwasveld. We zien verschillende trollenbroodjes (Tröllabrauð), stenen die door de vorst uit elkaar vallen als dunne plakjes brood. De IJslanders, zo bijgelovig als ze zijn, geloven dat dit het brood is voor de trollen die op plekken wonen die zij niet kennen.
Na een kilometer zien we in de verte weer gele paaltjes langs de weg staan! We hebben het pad om terug te keren naar de andere kant van het uitwasveld weer gevonden. Over grote stenen, keien en mul zand lopen we weer richting Skaftafell op IJsland. We lopen richting een andere voetbrug als de heenweg, deze keer nemen we de Morsa brug. Langs de oevers van het uitwasveld, meertjes en over de dijken komen we terug bij de camping en onze auto.

Afstand:16.7 km.
Hoogteverschil: 220 m.

Hoewel deze wandeling erg lang was, was hij goed te doen. Het missen van de wegmarkering kan door middel van een GPS met Topokaarten van IJsland goed gemaakt worden.
Niet alleen deze wandeling, maar ook kortere wandelingen staan gemarkeerd op het bord bij het informatiecentrum. Hierop staat ook de laatste informatie over paden of voetbruggen die gesloten zijn. Kijk voor de wandeling even naar de status van het pad wat je wilt lopen. Dit voorkomt verrassingen tijdens de wandeling in dit stuk van IJsland.

Gallery iconTop iconMorsardalur_Svartifoss_Skaftafell GPX tracklogMorsardalur_Svartifoss_Skaftafell KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy