Excursie naar Ephesus - Vakantie in Turkije

Turkije vlag
Gallery icon
Map icon

We werden meegenomen naar het huis van de maagd Maria en Ephesus, of Efeze of z'n Nederlands. Ephesus ligt op zon 20 km van Kuşadası. Ephesus was ooit een belangrijke grieks-romeinse handels haven. Men schat de datering van het ontstaan tussen 1600 en 1100 voor Christus. De haven lag als een poort aan de monding van de rivier de cayster en was daarmee een strategische handels route in Anatolia. Tegenwoordig ligt de ruines ruim 8 km van de zee verwijdert.
Het is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de hoofdstraat, het mozaek, de bibliotheek en het amfitheater nog prachtig.
Op de muren van de bibliotheek zijn zowel Grieks als Latijn schrift te vinden en in de keien van de hoofdstraat zie je de uitgeslepen paard en wagen sporen. In het amfitheater worden vandaag de dag nog concerten gegeven omdat de akoestiek er geweldig is.
Tijdens de bloeiperiode was Ephesus een van de 5 grootste Romeinste steden van die tijd. Helaas werd de stad getroffen door een aardbeving, die de hele stad runeerde. 100 jaar later zou de stad opnieuw opgebouwd worden.
Vlak bij Ephesus is John de Apostle begraven in de kerk die naar hem genoemd is. Het wordt ook beweerd dat Virgin Mary nadat zij gekruisigd is, haar laaste dagen in het Virgin Mary house heeft gespendeerd. Dit ligt 9 km van Ephesus en boven op de berg.
De val van Ephesus begon met de invasie van de Goths rond 260 na Christus. Hierdoor werd de stad verbrand en kreeg zijn glorie nooit weer terug. Alleen ruines zijn nog over van wat ooit een grote handelsstad was.

De homepage van Ephesus (Engels)

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy