Reisverslag rondreis en wandelvakantie in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Over IJsland
Tussen Europa en Groenland ligt het eiland IJsland. De hoofdstad van IJsland is Reykjavík waar een derde van de bevolking woont. De tweede stad van IJsland is Akureyri met ongeveer 17000 inwoners.
De totale populatie van IJsland is 300.000 mensen.
De inwoners zijn erg trots om de IJslandse taal, wat moeilijk te verstaan is voor toeristen. In de taal worden een aantal tekens gebruikt die voor Nederlander onbekend zijn. Op IJsland wordt betaald met IJslandse kronen. Pinnen is op redelijk veel plaatsen mogelijk en het gebruik van de credit kaart is overal mogelijk.
IJsland ligt op de grens van de tektonische platen van Noord Amerika en Eurazië. Het gevolg hiervan is dat het landschap van IJsland erg bijzonder is. Zo is bij Þingvellir de ruimte goed zichtbaar tussen de tektonische platen. Ook zorgen deze ervoor dat IJsland last heeft van instabiele vulkanen. Het grote voordeel van een korte afstand naar de magmakamer onder IJsland is dat op deze manier energie gewonnen kan worden. IJsland loopt voorop in het winnen van groene energie door middel van krachtcentrales die warmte uit de grond oppompen.

Onze rondreis door IJsland
Tijdens onze rondreis door IJsland hebben we in grote lijnen de hoofdweg gevolgd. De enige hoofdweg op IJsland heeft het nummer '1'. De secundaire wegen hebben nummers van twee cijfers en de minder belangrijke wegen een nummer met drie cijfers. De amper onderhouden wegen hebben een 'F' voor de drie cijfers staan. De minder belangrijke wegen zijn bijna niet geasfalteerd.

Onderweg hebben wij ontzettend veel gezien van de natuur van IJsland. Zo zijn er talloze watervallen, bergen, verschillende gletsjers en ontelbaar veel kleuren groen. De bekendste attracties zoals Geysir, Gullfoss, Mývatn, en Þingvellir hebben wij natuurlijk ook bezocht. IJsland heeft alleen nog zo veel meer te bieden voor echte natuurliefhebbers!

Tijdens onze vakantie in IJsland hebben we gebruik gemaakt van gratis MapSource topo kaarten voor onze Garmin GPS. Deze kun je downloaden op de onderstaande link. Kijk voordat je deze installeert eerst of de kaarten geschikt zijn voor jouw GPS-model.
IJsland GPS MapSource topo kaarten

In het menu hiernaast vindt je alle wandelingen en omgevingen die wij bezocht hebben. Ben je van plan naar IJsland te reizen en heb je nog vragen, stuur dan gerust een mailtje. Als we kunnen beantwoorden we alle vragen graag.

Wil je ook op vakantie naar IJsland? Je vindt hier de mooiste rondreizen in IJsland

Hier vind je kaarten en reis- en wandelgidsen om je vakantie naar IJsland verder voor te bereiden.

Reisverslag IJsland 2007 (Gerard van Bochove)
Een voettocht door het zuiden van IJsland (Fred Triep)
De voettocht van Skogar naar Landmannalaugar, de Laugavegur trektocht (Fred Triep)

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy