Wandelen in de Vogezen in Frankrijk

Frankrijk vlag
Gallery icon
Map icon

De Vogezen is een bergketen die zich uitstrekt langs de westelijke kant van de Rijn tussen Basel en Mainz en is een populaire bestemming om te wandelen. De Vogezen worden ingedeeld in het lage deel van de Vogezen en het hoge deel van de Vogezen. De Vogezen liggen in het departement Vosges en Haute-Saône en worden gescheiden van de Elzas en Belfort door de Ballon D'Alsace. De hoogste toppen van de Franse Vogezen worden Ballons genoemd. De hoogste en bekendste toppen in de Vogezen in Frankrijk zijn Grand Ballon (1424 m), Hohneck (1364 m), Kastelberg (1350 m) en Rothenbachkopf (1316 m). Andere bekende ballons zijn de Petit Ballon (1272 m), Ballon D'Alsace (1247 m), Grand Ventron (1204 m) en de Gazon du Faing (1306 m). De passen tussen de toppen van de bergen worden Col genoemd en zijn regelmatig onderdeel van de Tour de France. Twee bekende Col's zijn de Col de la Schlucht en Col de Bramont. De graffiti op het asfalt herinnert je aan het passeren van de Tour de France.

Een bekende weg door de Hoge Vogezen is de Route Des Crêtes. Deze Route des Crêtes is een populaire weg door de Hoge Vogezen welke langs de hoogste bergtoppen loopt. De route begint in het noorden bij de D 148 en loopt verder naar het zuiden over de D 61, D 430 en de D 431. Langs deze Route Des Crêtes liggen ruim 4000 km aan goed gemarkeerde en goed onderhouden wandelpaden. Daarnaast liggen verschillende Auberges (eetgelegenheden) en uitzichtpunten aan deze Route Des Crêtes. In onze vakantie in Frankrijk in de Vogezen hebben we verschillende wandelingen gemaakt rond de Route Des Crêtes. Hoewel de meeste wandelingen in een redelijk klein gebied liggen, zijn alle wandelingen ontzettend divers. Elke wandeling heeft zijn eigen charme en het uitzicht elke wandeling anders. De wandelpaden zijn erg goed gemarkeerd en verschillende wandelpaden zijn goed te combineren tot een leuke rondwandeling.
Een van de wandelpaden die je tijdens het wandelen regelmatig tegenkomt is de GR 5, een lange afstandswandeling van Hoek van Holland naar Nice. Deze GR 5 loopt een door een groot deel van de Vogezen in Frankrijk.

De Vogezen kent ongeveer 300 km skipiste, waarvan het merendeel in het gebied rondom La Bresse ligt. Het skigebied van La Bresse is het hoogstgelegen en het grootste skigebied van de Vogezen. Met bijna 40 pistes rondom de Col de la Schlucht, de Hohneck en La Bresse is er genoeg te doen voor alpine skiërs. Daarnaast kent het skigebied van La Bresse ook veel langlaufroutes van verschillende lengtes tot maximaal 50 km lang.

Ons hotel La Beuratte lag in Xoulces vlak bij Cornimont en La Bresse. Een goed verzorgd hotel met lekker eten en zeer goed verzorgde lunchpakketten. Wij danken Sandra en Petra voor de goede zorgen tijdens ons verblijf in de Vogezen in Frankrijk.

Hier vind je kaarten en reis- en wandelgidsen om je vakantie naar de Vogezen verder voor te bereiden.

Voor meer informatie over wandelingen kun je ook terecht op de website van Fred Triep over de Vogezen en langs de GR 5.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy