Vakantie naar de Vogezen in Frankrijk - Informatie, klimaat en links

Frankrijk vlag
Map icon

Frankrijk - Vogezen
actieve gezinsvakantie vanuit herberg...

www.snp.nl

Le Colombier Obernai
8-daagse Autovakantie naar Elzas bij Le Colombier Obernai...

www.tui.nl
Meer vakanties in de Vogezen

De Vogezen is een bergketen in het noordoosten van Frankrijk en zijn een mooie vakantie bestemming. De Vogezen zijn in vier delen verdeeld: de Grote Vogezen, de Centrale Vogezen, de Lagere Vogezen en de Hoge Vogezen. Alle delen van de Vogezen horen tot Frankrijk. In de republiek Frankrijk wordt Frans gesproken en het wettelijke betaalmiddel is de Euro. De Vogezen liggen ongeveer 500 km van Parijs en 600 km van Utrecht verwijderd. Met een auto rijd je in ongeveer 7 uur van Utrecht naar de Vogezen. De wegen in de Vogezen zijn goed te berijden. De wegen worden goed onderhouden, maar kunnen soms erg bochtig zijn. De meeste wegen rijden over een bergpas door het dal naar een volgende bergtop. De Vogezen zijn bekend om de verschillende bergtoppen, bv Rothenbachkopf, Gazon du Faing, Grand Ballon en de Petit Ballon. De bekendste collen zijn de Col de la Schlucht en de Col de Bramont. Deze zijn bekend van de Tour de France.

Natuur in de Vogezen

Het uitzicht van de Vogezen wordt bepaald door de ballons, de ronde bergtoppen. De Vogezen bestaan voornamelijk uit graniet en rode zandsteen. De uitgesleten dalen geven vanaf de bertoppen verschillende bijzondere uitzichten.
De Vogezen kent een uitgebreide flora. Je vindt er een grote diversiteit aan bomen, planten en bloemen. Er komen verschillende weidebloemen voor in de uitgestrekte weides op de ballons. Ook is er een grote diversiteit aan loofbomen en dennenbomen in de vele bossen. De bossen worden onderhouden door de verschillende gemeenten omdat deze ook voor brandstof gebruikt worden.
Door de bossen lopen vaak kleine stroompjes richting het dal. Deze kleine stroompjes zijn een verfrissing tijdens ene wandeling, maar geven ook leuk uitzicht in de bossen. Ook zijn er verschillende leuke watervallen te zien in de Vogezen.
De Vogezen kennen weinig echte spectaculaire diersoorten. Van het groot wild zijn de meeste wel bekend. Herten, reebokken, everzwijnen leven in het wild in de Vogezen. Hagedissen, kikkers, padden en andere insecten vind je ook in de Vogezen.

Cultuur in de Vogezen

De Vogezen hebben een strategische plek waardoor in het verleden regenmatig gevochten is om dit stuk land. De grens tussen Duitsland en Frankrijk lag in het verleden midden over de Vogezen. Tijdens de eerste wereld oorlog is er in de Vogezen veel gevochten. Er zijn een aantal militaire begraafplaatsen die je tijdens je vakantie kunt bezoeken. Daarnaast zijn er in de Vogezen een aantal musea welke de historie weergeven.
De meeste mensen die leven in de Vogezen krijgen hun inkomsten uit landbouw, hout verwerking en toerisme. De inwoners van de Vogezen zijn overwegend Katholiek net als de meeste Fransen.

Feestdagen in de Vogezen

1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
8 mei: Fête de la Victoire
Tweede paasdag
Hemelvaartsdag
Tweede Pinksterdag
14 juli: Nationale feestdag
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
1 november: Allerheiligen
11 november: Wapenstilstand
25 december: Eerste Kerstdag

Activiteiten in de Vogezen in Frankrijk

Door de ligging van de Vogezen is het bij uitstek een geschikte bestemming voor een actieve vakantie. In de winter is het een leuke bestemming voor een skivakantie. In de zomer is het een geschikte bestemming voor een wandelvakantie, fietsvakantie of een motorvakantie.
Wil je meer lezen over een wandelvakantie naar de Vogezen, lees dan ons reisverslag wandelen in de Vogezen.

Klimaat in de Vogezen in Frankrijk

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) -3 -1 2 6 10 13 14 14 10 8 2 -2
Temperatuur (max. °C) 4 5 9 14 19 25 26 24 23 16 9 6
Dagen neerslag per maand 15 14 14 15 16 15 13 13 12 13 16 16
Neerslag (min. mm) 30 30 30 30 60 60 60 60 30 30 30 30
Neerslag (max. mm) 60 60 60 60 100 100 100 100 60 60 60 60
Uren zon per dag 1 3 4 5 6 7 8 7 6 3 2 1

Een vakantie naar de Vogezen is geen vakantie met gegarandeerd goed weer. Het is altijd groen in de Vogezen, maar dat komt ook door de neerslag die er het hele jaar door valt. Wel staan in het voorjaar de meeste bloemen in bloei. Hoewel in de herfst de temperaturen afnemen is een vakantie naar de Vogezen zeker de moeite waard. Alle loofbossen staan dan in de prachtige herfstkleuren. In de winter zijn er in de Vogezen een aantal kleine skigebieden. Wie op wintersport wil, maar niet te ver wil rijden, zou naar de Vogezen kunnen gaan. In de zomer is het dan wel warm, maar door het glooiende karakter van de Vogezen komen heftige onweersbuien aan het eind van de dag regelmatig voor. Elk jaargetijden heeft zijn voor en nadelen voor een vakantie naar de Vogezen.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor de Vogezen

Wil je gaan wandelen in de Vogezen of met de auto of fiets de balonnen bedwingen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor de Vogezen.

De Vogezen op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar de Vogezen, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Websites en pagina's over de Vogezen in Frankrijk

Link verzamelsites over de Vogezen in Frankrijk

 

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy