Informatie en links over Luxemburg

Luxemburg vlag
Map icon

Parc Plaza
8-daagse Autovakantie naar Gutland bij Parc Plaza...

www.tui.nl

Koener
8-daagse Autovakantie naar Clervaux bij Koener...

www.tui.nl
Meer vakanties in Luxemburg

Het Groot hertgdom Luxemburg is een van de kleinere landen van Europa. Luxemburg heeft een oppervlakte van ongeveer 2500 km2. Er wonen bijna 450.000 mensen in Luxemburg, waarvan het meeste in Luxemburg-stad. Andere bekende steden in Luxemburg zijn Echternach, Diekirch , Ettelbruck, Esch-sur-Alzette en Differdange.
Luxemburg grenst aan Duitsland, België en Frankrijk. Luxemburg is een Groothertogdom met een parlementaire democratie. Het land Luxemburg bestaat uit drie districten: Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg welke allen opgedeeld zijn in totaal 12 kantons. In Luxemburg worden drie officiële talen gesproken, Luxemburgs, Duits en Frans.
Vanaf Nederland rijdt je voor een vakantie per auto in ongeveer drie uur naar Luxemburg. Veel vakantiegangers op weg naar Frankrijk stoppen in Luxemburg voor de voordelige benzine en diesel. Luxemburg zit in dezelfde tijdszone als Nederland. En kent net als Nederland een zomer en wintertijd. Luxemburg heeft ondanks het bergachtige karakter een goed wegennet.

Natuur in Luxemburg

De natuur in Luxemburg is zeer gevarieerd. In het noorden ligt de Ösling wat bij de Ardennen hoort. Dit gebied heeft beboste heuvels en dalen. Ook heeft de Ösling verschillende rivierdalen. In het westen van Luxemburg ligt het natuurpark Luxemburg. Klein Zwitserland ligt in het westen van Luxemburg en is uniek vanwege zijn zandsteen-rotsformaties. Klein Zwitserland is verreweg het meest toeristische stuk van Luxemburg. Het zuiden van Luxemburg is heuvelachtig en minder ruig als het noorden en westen. Het zuiden van Luxemburg wordt vooral gebruikt voor landbouw en wijnvelden.
Luxemburg kent een grote diversiteit aan planten en dieren. De bossen in Luxemburg bestaan vooral sparren, beuken, eiken en de esdoorn. Verder komen in verschillende delen van Luxemburg veel voorkomende planten zoals varens en andere bosplanten voor. Groot wild is nog volop aanwezig in Luxemburg. In het najaar wordt op wilde zwijnen en edelherten gejaagd. Klein wild zoals muizen, hagedissen en konijnen worden vaker gespot. Uniek in Luxemburg zijn muurhagedissen, die in het milde klimaat kunnen overleven.

Cultuur in Luxemburg

Luxemburg kent een rijke historie. Door deze rijke historie heeft het land ook een grote diversiteit aan cultuur. De eerste nederzettingen in Luxemburg dateren van de tweede eeuw v. Chr. De nederzettingen waren Keltisch. In 58 v. Chr. Werd Luxemburg onderdeel van het Romeinse Rijk. Tot de vijfde eeuw bleef Luxemburg deel uitmaken van het Romeinse Rijk. Na het uiteenvallen van het Romeise Rijk werd het gebied bezet door de Germaanse Franken. De Germaanse Franken bekeerden iedereen tot het christendom en stichten verschillende kloosters, zoals de Abdij van Echternach.
De eeuwen volgend kreeg Luxemburg steeds steeds meer vorm. In 1867 werd beslist dat Luxemburg altijd neutraal zou blijven, maar zowel in de eerste als in de tweede wereldoorlog werd dit verdrag geschonden. Luxemburg is lid van de Benelux, de verenigde naties, de NAVO, de Europese Unie en de OESO. Luxemburg is tevens grondlegger van deze organisaties.
Luxemburg kent twee verschillende volksliederen, de ene is een burgerlijk volkslied, de andere een groothertogelijk volkslied. Ongeveer 80 % van de inwoners van Luxemburg is katholiek. Echter sinds 1980 is het verboden om geloof te registreren.
Luxemburg heeft door het rijke verleden vele kastelen, die veelal open zijn voor toeristen. Ook hebben de oude steden in Luxemburg mooie oude gebouwen en pleinen. Luxemburg stad staat op de UNSECO werelderfgoedlijst.

Feestdagen in Luxemburg

1 januari: Nieuwjaarsdag
april: Goede vrijdag
april: Pasen
1 mei: Dag van de arbeid
mei: Hemelvaartsdag
mei: Pinktsteren
23 juni: Nationale feestdag
15 augustus: Maria tenhemelopneming
1 november: Allerheiligen
25-26 december: Kerstmis

Activiteiten in Luxemburg

Luxemburg biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Zo zijn er in Luxemburg veel uitgezette wandelroutes. De wandelroutes variëren van 5 tot 40 kilometer. Ook loopt de GR 5 (een lange afstandswandeling) door Luxemburg. Bij elk VVV kantoor zijn wandelkaarten verkrijgbaar voor de verschillende regio's. Daarnaast zijn er verschillende mountenbike en fietsroutes uitgezet. Wielrenners gebruiken de asfaltwegen in het heuvelachtige Luxemburg als trainingsgebied. Als laatste heeft Luxemburg verschillende musea en kastelen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast liggen in het zuiden van Luxemburg de wijnvelden met verschillende wijnhuizen. Hier kan men de lokale wijn proeven.

Klimaat op Luxemburg

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) -2 -1 1 4 8 11 12 12 10 6 2 -1
Temperatuur (max. °C) 3 5 9 13 18 20 22 23 19 14 7 4
Dagen neerslag per maand 19 15 17 16 16 15 13 15 14 16 17 17
Neerslag (min. mm) 60 60 60 30 60 60 60 60 60 60 60 60
Neerslag (max. mm) 100 100 100 60 100 100 100 100 100 100 100 100
Uren zon per dag 1 3 4 6 7 7 8 7 5 3 2 1

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Luxemburg

Wil je gaan wandelen in Luxemburg of met de auto een rondreis gaan maken? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Luxemburg.

Luxemburg op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Luxemburg, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.

 

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy