Vakantie op Madeira - Informatie, klimaat en links voor een vakantie op Madeira

Madeira vlag
Map icon

Estalagem da Ponta do Sol
...

www.elizawashere.nl

Portugal - Madeira wandelvakantie
wandelen langs hotels...

www.snp.nl
Meer vakanties op Madeira

Madeira is, zonder twijfel, een bijzondere vakantiebestemming. Madeira is één van de eilanden welke behoren tot Portugal. Hoewel de voertaal op het eiland Portugees is, wordt in de toeristische gebieden ook veel Engels gesproken. Zeker de jongere bevolking op Madeira spreekt vloeiend Engels
Madeira ligt ongeveer 700 km van Lissabon en 200 km van de Afrikaanse kust. Door de ligging van Madeira vlieg je vanaf Amsterdam in 3.5 uur naar Aeroporto Internacional da Madeira vlakbij Funchal toe. Doordat Madeira bij Portugal hoort, kun je er met de Euro betalen.
De wegen op Madeira zijn goed te berijden. Rondom het eiland ligt een rondweg (R101) langs de kust van Madeira. En van noord naar zuid ligt midden op het eiland een weg van Sao Vincente naar Ribera Brava (R104). Op Madeira is het het hele jaar één uur vroeger dan in Nederland. Ook Madeira kent zomertijd en wintertijd.
Madeira is bekend om de Laurisilva (spaans: laurierbos), welke op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Ook zijn de levada's (irrigatiekanalen) en de diversiteit van flora op Madeira zeker de moeite waard om het eiland te bezoeken.

Natuur op Madeira

Madeira is van oorsprong een vulkanisch eiland. Hierdoor heeft het eiland een grillige natuur. De kust bestaat uit steile rotswanden. Een groot deel van het eiland is begroeid met het Laurisilva wat in 1999 aan de Werelderfgoed lijst van UNESCO werd toegevoegd. Het zuiden van Madeira is veel droger dan het noordelijke gedeelte van het eiland. Om water naar de zuidkant van het eiland te transporteren zijn er, in het verleden, tal van levada's aangelegd op Madeira. Madeira kent een uitgebreide flora van een grote diversiteit aan bloemen en planten. In de lente en de zomer staat heel Madeira in bloei met tal van gekleurde bloemen. Madeira heeft niet voor niets de bijnaam Bloemeneiland gekregen.
Op Madeira komen weinig grote dieren voor. Konijnen, Egels, geiten en vogels zijn de enige dieren die in het wild voorkomen op Madeira. Ongeveer drie-kwart van Madeira valt onder het Parque Natural da Madeira. Verder zijn op Madeira verschillende botanische tuinen te bewonderen, al dan niet tegen betaling.

Cultuur op Madeira

De eerste nederzetting werd in 1425 aan de zuidkant van het eiland gebouwd in opdracht van en bekostigd door João I. De kolonisatie van Madeira verliep vrij snel door de aanleg van irrigatiekanalen of wel levada's op het eiland. Door deze levada's werd landbouw mogelijk op Madeira.
In de eeuwen erna werd Madeira al snel een handelscentrum en de grootste suikerleverancier van Europa. Hiermee kwam ook slavernij naar het eiland met slaven die de grond bewerkten en de levada's onderhielden. Het noorden van het eiland werd pas in de 17de eeuw gekoloniseerd. Het koude natte noorden kon in die tijd alleen per boot bereikt worden. Het was onmogelijk om over de bergen de andere kant van Madeira te bereiken.
Door de concurrentiestrijd van vanuit Amerika zakte de export van suiker van Madeira in elkaar. De wijn export werd gestimuleerd, maar ook die kreeg verdween door ziekten en mislukte oogsten.
In 1902 kreeg Madeira eindelijk zelfbestuur na jarenlange besturing vanuit Portugal, Engeland en Spanje.
In 1964 kreeg Madeira zijn eigen vliegveld waardoor het een populaire vakantie bestemming werd. Tegenwoordig wordt Madeira vanuit de Europese Unie gesteund met landbouwsubsidies. Een zeer groot deel van de inkomsten van Madeira komt uit toerisme.
Het overgrote deel van de inwoners is van Portugese afkomst. Daarmee is de bevolking van Madeira overwegend katholiek.

Feestdagen op Madeira

1 januari: Nieuwjaar (Ano Novo)
6 januari: Drie koningen (Epifania)
25 april: Dag van de Anjerrevolutie (25 de Abril)
1 mei: Dag van de Arbeid (Dia do Trabalho)
10 juni: Nationale feestdag (Dia da Portugal)
15 augustus: Maria Hemelvaart (Assunção)
In augustus: Madeira Wine Rally
5 oktober: Dag van de republiek (Dia da República)
1 november: Herstel van de onafhankelijkheid van 1640 (Restauração)
In november: Feestdag São Martinho
8 december: Onbevlekte ontvangenis (Imaculada Conceição)
24 december: Kerstavond (Véspera de Natal)
25 december: Kerstmis (Natal)

Activiteiten op Madeira

Aan de zuidkant van Madeira bevinden zich vooral kiezelsteen stranden. Het Calhetastrand is het enige (aangelegde) zandstrand op Madeira. Bij deze stranden worden in de zomerperiode veel wateractiviteiten georganiseerd. Rondom de stranden zijn vaak restaurants en barretjes.
Op en rondom Madeira zijn verschillende excursies mogelijk. Op het water zijn verschillende mogelijkheden om een boottocht te maken en/of te duiken, maar ook kanoën behoort tot de mogelijkheden. Op Madeira zijn verschillende rondtochten per bus over het eiland mogelijk. Natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan met een huurauto. De wegen op Madeira zijn goed te berijden.
Madeira is tevens een populaire golfbestemming. De golfbanen hebben spectaculaire uitzichten. En door het gunstige klimaat zijn de omstandigheden ideaal voor een potje golf.
Ook is Madeira bij uitstek geschikt voor wandelen. Op het hele eiland liggen mooie verschillende wandelpaden. Wil je meer weten over wandelen op Madeira, bekijk dan ons reisverslag wandelen op Madeira.
Aan feesten is op Madeira geen gebrek. Elk dorp heeft, naast de nationale feestdagen, ook vaak zijn eigen feestdagen. De inwoners van Madeira hebben altijd een reden voor een feest! Vraag tijdens je vakantie naar Madeira de lokale bevolking naar de feesten in hun dorp.

Klimaat op Madeira

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 10 10 10 11 12 14 16 17 16 15 13 11
Temperatuur (max. °C) 15 15 16 16 18 20 22 23 23 21 18 16
Dagen neerslag per maand 12 11 11 9 6 5 2 3 7 10 11 13
Neerslag (min. mm) 100 60 60 30 0 0 0 0 5 30 100 100
Neerslag (max. mm) 200 100 100 60 5 5 5 5 30 60 200 200
Uren zon per dag 5 5 6 6 7 7 8 8 7 6 5 5

Op Madeira is wel een verschil in klimaat tussen de noordkant en de zuidkant van het eiland. De noordkant van Madeira is koeler en natter dan de zuidkant van het eiland. Aan de zuidkant van Madeira heb je tijdens een vakantie naar Madeira meer kans op zon en minder kans op regen dan aan de noordkant van het eiland.
De beste reistijd voor een vakantie naar Madeira is van mei tot september. In deze maanden valt de minste regen en heb je de meeste kans op zon. In juli en augustus kan het plaatselijk erg warm worden op Madeira. Het voordeel van een vakantie naar Madeira in het voorjaar is dat veel bloemen in bloei staan. In deze periode doet Madeira zijn naam "bloemeneiland" zeker eer aan.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Madeira

Wil je gaan wandelen op Madeira of met de auto het eiland verkennen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Madeira.

Madeira op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Madeira, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Websites en pagina's over Madeira

Link verzamelsites over Madeira

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy