Wintersport in Zermatt - Skiën in de winter in Wallis, Zwitserland

Zwitserland vlag
Gallery icon
Map icon

Zermatt is een bergdorp in het Duitstalig gedeelte van het kanton Wallis in Zwitserland. Het kleine dorp dankt zijn naam aan de Matterhorn en aan de alpenweiden, of wel matten, in de vallei. Zermatt telt ongeveer 4000 inwoners, maar per seizoen wisselt het aantal door de vele toeristen die het Mattertal bezoeken

Zermatt is autovrij en van toeristen wordt verwacht dat de auto in Täsch achtergelaten wordt. Een goede treinverbinding maakt Zermatt overigens wel goed bereikbaar. Vanuit Visp is ook een goede treinverbinding naar Zermatt. De meeste goederen worden vervoerd met elektrokarretjes en ook de bussen bevatten een elektromotor.

In de omgeving van Zermatt zijn talloze lange en kortere wandelingen. Een van de mooiste wandelingen die wij hebben gelopen is naar de Hörnlihütte, aan de voet van de Matterhorn. De Matterhorn is een van de kenmerkende bergen in de omgeving van Zermatt. De Matterhorn wordt ook gebruikt door een chocolademerk.
De wandelroutes in de omgeving van Zermatt staan altijd goed aangegeven door gele wegwijzers. Ook wordt altijd vermeld hoe lang het nog lopen is naar een hut of een uitzichtpunt. In de omgeving van Zermatt hebben wij de afgelopen jaren een aantal wandelingen gemaakt, bijvoorbeeld naar de Hörnlihütte, Schönbielhütte en de Gandegghütte. In de zomer zijn een aantal liften geopend om een groot stuk hoogte verschil te overbruggen.

In de winter is Zermatt een populair skigebied. In 2009 zijn we voor een week wintersport met onze familie naar Zermatt vertrokken. We lieten onze auto in Täsch staan en gingen per trein verder. De bagagekarretjes op het station kunnen gelukkig gewoon mee de trein in en kunnen in Zermatt achtergelaten worden!
We hadden een appartement via Interhome geboekt op ongeveer 5 minuten lopen van het station. Het appartement Breithorn was zeer goed verzorgd en van alle gemakken voorzien. Ideaal voor een weekje wintersport voor 6 personen. Vanaf ons appartement was het ongeveer 5 minuten lopen naar de Gornergratbahn waar de trein ons naar het skigebied bracht. Daarnaast rijdt door Zermatt een skibus om je van de Gornergratbahn, naar de Sunnegga bahn of Schwarzsee en Klein Matterhornbahn te brengen.
Het skigebied is ontzettend groot en is onderverdeeld in 4 stukken, Rothorn Paradise, Gornergrat, Matterhorn glacier Paradise en Schwarzsee Paradise, die onderling via skipistes en liften ook bereikbaar zijn. Daarnaast kun je met een uitgebreide skipas ook naar het Italiaanse gedeelte van het skigebied komen, maar dat hebben wij niet gedaan. Het skigebied van Zermatt is groot genoeg om je een week te vermaken zonder al te veel pistes dubbel te skiën!
Het skigebied van Zermatt is, omdat het erg hoog ligt, erg sneeuwzeker. Het dorp Zermatt ligt op ongeveer 1600 meter en het hoogste punt de Klein Matterhorn ligt op 3883 meter.

Voor wie niet wil skiën is Zermatt in de winter ook erg geschikt voor wandelen. Er zijn tal van winterwandelwegen uitgezet. Deze wandelpaden worden net als de pistes geprepareerd en goed onderhouden.

Wij hebben genoten van Zermatt in de zomer, maar ook zeker van Zermatt in de winter!

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy