De opgravingen van Festos en Gortys - Vakantie op Kreta

Griekenland vlag
Gallery icon
Map icon

Festos

Op terugweg van de Agiofaragokloof en de Rouvaskloof stoppen we bij Festos (Phaestus) op Kreta.
Festos is op Knossos na de grootste opgraving van Kreta. Vanaf de hoofdweg aan de zuidkant van Kreta is Festos goed bereikbaar. Ook vanuit Matala is Festos goed te bereiken. Een grote parkeerplaats laat weten dat je gearriveerd bent. Festos is niet gedeeltelijk gerestaureerd, zoals in Knossos.
Het paleis van Festos is ongeveer 4000 jaar VC gebouwd in een, voor Minoïsche tijd, regionaal handelscentrum. De koning van Festos, Radamanthos, zou volgens mythologie de broer van Koning Minos geweest zijn. De naam Pheastus komt van de zoon van Hercules, Phaitos.
Een van de belangrijkste opgravingen bij Festos op Kreta is de schijf van Phaistos, of de discus van Phaestus. Een schijf welke aan beide kanten beschreven is en tot op heden nog niet ontcijferd is.
Festos op Kreta was zo groot dat het zijn eigen bestuur en eigen munten had. Het gebied omvatte onder andere ook het eiland Lito.
Festos is rond 200 VC verwoest door het naburige Gortys.
De meeste voorwerpen welke op Knossos, Festos en Gortys gevonden zijn, liggen in het Heraklion Museum in Heraklion, de hoofdstad van Kreta.

De oude Grieken wisten wel waar zij hun paleizen moesten bouwen. Vanaf Festos heb je een ontzettend mooi uitzicht over het eiland van Kreta.

Gortys

Op de weg van Agios Nikolaos naar Matala stoppen we bij Gortys.
Gortys is een van de drie grootste opgravingen op Kreta. Vanaf de hoofdweg is de opgraving duidelijk zichtbaar.
Gortys is rond 1400 VC gesticht door Grieken uit Peloponnesos en in 826 verwoest door de Arabieren.
Rond om Gortys zijn tal van opgravingen gedaan waarbij veel attributen bewaard zijn gebleven. Jammer genoeg zijn deze attributen voor een groot deel uit de Romeinse tijd. Over de Hellenistische periode is weinig bekend.
In 1884 werd Gortys beroemd vanwege de lange inscriptie van het stadsrecht van Gortys uit de 5de eeuw VC. De inscriptie in boustrophedon is de enige bewaarde in Griekenland. Het omschrijft niet het complete wetboek, maar een verzameling van juridische beschikkingen over uiteenlopende zaken zoals burgerrecht en strafrecht. Het strafrecht had in die tijd meer te zeggen dan het familierecht. Een belangrijk aspect uit die tijd is dat slaven rechten hadden, eigendommen mochten bezitten en vrij een vrouw huwen.

De meeste voorwerpen welke op Knossos, Festos en Gortys gevonden zijn, liggen in het Heraklion Museum in Heraklion.

Bezoek de opgravingen en kom thuis in een kleinschalige accommodatie van Eliza was here. Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy