Het Nida Plateau en de Ideon Andron grot - Vakantie op Kreta

Griekenland vlag
Gallery icon
Map icon

De Ideon Andron grot ligt bij het Plateau van Nida op Kreta. Een goede asfalt weg brengt je erheen mits je tussen de oranje lijnen blijft. Op een grote parkeerplaats met traverna in aanbouw parkeren we onze auto. We hebben vanaf deze plek een mooi uitzicht over het Plateau van Nida op Kreta.
We lopen over de onverharde weg naar boven. Enkele haarspeldbochten zorgen dat we snel op hoogte lopen met de grot. Halverwege is een kerkje gebouwd vanaf waar je een nog beter uitzicht hebt op het Plateau van Nida op Kreta.
Bij de Ideon Andron grot aangekomen zijn bouwvakkers druk bezig een parkeerplaats, muurtje en een traverna te bouwen. Ook hier willen ze graag meer toeristen. We lopen richting de grot en zien twee spoorlijntjes richting de ingang gaan. Via een trap lopen we naar beneden naar de eerste grote kamer. De rest van de kamers is nog gesloten vanwege opgravingen. De grot ligt ongeveer 1500 meter boven zeeniveau. En in de winter staat de grot vol met sneeuw.
Volgens een mythe is Zeus in Ideon Andron opgegroeid samen met de schaapherders van het Nida Plateau. Volgens deze mythe is Zeus geboren in de Dikti grot en door zijn moeder naar Ideon Andron op Kreta gebracht.
Een andere mythe vertelt echter dat Zeus in deze grot geboren en grootgebracht is.
De grot is leuk om even een kijkje te nemen, zeker met deze mythes in je achterhoofd. De planken in de grot zelf zijn niet overal even stevig en in de grot is verder niet veel te zien. Het merendeel van de grot is (nog) niet toegankelijk voor toeristen. Wij hoefden in 2009 geen entree te betalen om deze grot te bezoeken, wellicht in de toekomst wel. Tijdens een vakantie naar Kreta is het Nida Plateau zeker de moeite waard om even te stoppen.

Wel naar Kreta, maar geen massatoerisme? Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta. Eliza was here biedt kleinschalige bijzondere accommodaties aan op Kreta

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy