Wandelen op Kreta - Wandelen naar Gigilos boven de Samariakloof

Griekenland vlag
Gallery icon
Map iconGigilos GPX tracklogGigilos KML tracklog

Waar bijna iedereen naar beneden loopt, lopen wij omhoog. Een van de grootste attracties van Kreta is de Samariakloof. Vanaf de parkeerplaats is er ook een alternatief, de grijze berg aan de rechter kant genaamd Gigilos. Vandaag staat de klim naar de top op het programma. Na een rit van anderhalf uur door Kreta vanuit Rethimnon komen we aan op de parkeerplaats.

De laatste toeristen worden uitgeladen uit de touringcars om door de Samariakloof af te dalen. Wij nemen aan de rechterkant het wandelpad omhoog met als eindbestemming de top van Gigilos op Kreta. Het eerste stukje van het wandelpad is een voorspelling van de rest. Losse stenen, klein en groot, liggen over het wandelpad wat het stijgen bemoeilijkt.

Langzaam gaan we via haarspeldbochten omhoog. Na de eerst 200 meter klimmen, loopt het wandelpad een stukje vlak. Nou ja, vlak, je daalt ongeveer 50 meter. Onderweg zien we grootte mooie rotspartijen en kunnen we het begin van de Samariakloof op Kreta zien. Vlak voor de volgende klim komen we bij een waterbron, hier houden we even pauze. Daarna stijgen we verder naar het zadel in de berg. Het waait er gigantisch hard en we houden pauze achter de enige grote steen die in het zadel te vinden is. Toch maakt het uitzicht over Kreta een hele hoop goed!

We zoeken het wandelpad op en stijgen verder richting de top van de Gigilos berg. Het wandelpad verandert in een weg door rotsblokken waar je met handen en voeten overheen moet klimmen. Op de terugweg zien we dat we ergens een stukje wandelpad gemist hebben, de terugweg is wat makkelijker om te lopen. Na het rotsgedeelte kom je bij het laatste deel, het leistenen deel. Vanaf hier is de top van Gigilos op Kreta zichtbaar en is het nog maar 100 meter ophoog. Het plateau waar een hoop stenen ligt, is niet helemaal de top van Gigilos, maar wel een mooi eindpunt van de wandeling. Hier heb je een ontzettend mooi uitzicht over Kreta. Wij hebben nog geprobeerd om naar de top te lopen, maar door de rotspartijen is geen pad aangegeven. Vanwege tijd was het verstandiger om af te dalen naar de auto.
De terugweg gaat het afdalen over losse stenen niet zo snel als we gewend zijn, maar toch komen we heelhuids beneden! In het barretje, wat rond 6 uur sluit, drinken we nog wat voor we terug rijden naar Rethimnon op Kreta. We hebben de top gehaald!

Stijgen/dalen: 800 meter
Lengte: 5 km enkele reis

Let op:
Voor deze wandeling moet je goede/hoge bergschoenen aanhebben. Ook is er tijdens de wandeling geen eten te krijgen en is de bron halverwege de enige plek waar je water kunt bijvullen.
Als je niet van klimmen houdt, eindig de wandeling dan in het zadel. Daar heb je een mooi uitzicht over Kreta.

Geniet na van deze schitterende wandeling in een kleinschalige en bijzondere accommodatie van Eliza was here. Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta.

Gallery iconTop iconGigilos GPX tracklogGigilos KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy