Melidoni grot - Gerontospilos - Vakantie op Kreta

Griekenland vlag
Gallery icon
Map icon

De Melidoni grot ligt aan de 'Old Heraklion Road' tussen Rethimnon en Heraklion op Kreta. En is een van de drie grotten op Kreta welke open is voor toeristen. De ander twee grotten zijn de Sfendoni grot, bij Zoniana en de Dikti grot in het Lassithi plateau.

De historie van de Melidoni grot

De Melidoni grot is al sinds het stenen tijdperk bijna continue bewoond geweest. In opgravingen zijn voorwerpen aangetroffen uit deze tijd. In de Minoïsche tijd werd de Melidoni grot gebruikt voor godsdienstige ceremonies. Tijdens deze tijd werd de Grote aardmoeder vereerd, maar waarschijnlijk ook de bronzen reus Talos. De bronzen reus Talos was een zoon of in ieder geval een schepping van de god der Smeden Hephaistos (vulcanus). Talos was geheel van brons en had 1 levensader waardoor goddelijk bloed zou stromen. Door toedoen van Argonauten in samenwerking met de heks Medea werd de bronzen pin, welke zorgde dat het bloed niet wegstroomde, uit het lijf van Talos getrokken waardoor deze stierf. Tijdens zijn leven had Talos, in opdracht van de koning Minos, drie maal daags Kreta doorkruist om alle vreemdelingen te verjagen of doden.
In de Griekse tijd werden in de Melidoni grot op Kreta Hermes en Zeus vereerd.

In de 19de eeuw speelde de Melidoni grot een belangrijke rol in het verzet tegen de Turkse overheersers. De bewoners van Melidoni op Kreta namen keer op keer deel aan het verzet waardoor de inwoners telkens doelwit waren van de Turkse overheersers. Wanneer de Turkse overheersers wraakacties uitvoerden, vluchtten de inwoners naar de Melidoni grot.
In november 1823 zochten 370 inwoners toevlucht in de grot, samen met 20 - 60 verzetslieden. De bevelhebber van de Turkse troepen, Hoessein Pasja omsingelde de grot en eiste overgave. Het verzoek werd genegeerd en de turken vielen de grot aan en verloren 24 soldaten. Hoessein Pasja werd zo kwaad dat hij het bevel gaf brandend materiaal te zoeken en in de grot te gooien. Hierna werd de ingang afgesloten. Alle mensen in de grot kwamen door zuurstof gebrek om het leven. In de grot is een grote witte graftombe geplaatst waarin alle gebeenten van de mensen rust. Elk jaar komen Kretenzers in het kapelletje naast de grot bij een om hun doden te herdenken.

De grot is via 61 traptreden te bereiken. De grot zelf bestaat uit drie verschillende kamers, waarvan 1 beschikbaar is voor toeristen. De kamer bestaat uit een grote ruimte met stalagmieten en stalactieten. In de grot kan het erg glad zijn, dus kijk uit waar je loopt. De Melidoni grot is zeker een bezoekje waard als je op Kreta bent.

Op zoek naar een rustige leuke accommodatie op Kreta?. Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta. Eliza was here staat voor kleinschalige bijzondere accommodaties.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy