Het paleis van Knossos - Vakantie op Kreta

Griekenland vlag
Gallery icon
Map icon

Knossos ligt 5 kilometer buiten Heraklion en is met de auto goed te bereiken. Knossos is een van de grootste opgravingen op Kreta en is gedeeltelijk gerestaureerd door Evans.
Op onze allerlaatste dag op Kreta hebben we een late vlucht terug. Dit geeft ons de gelegenheid om nog een dag rond te rijden en om Knossos te bezoeken.
Al snel is Knossos gevonden, alleen Heraklion is een chaos om door heen te rijden!
We parkeren onze auto bij de ingang van Knossos, kopen twee tickets en lopen naar binnen. Knossos lijkt in geen enkel opzicht op de twee andere opgravingen die we hebben gezien. Evans heeft her en der kleine stukjes gerestaureerd volgens zijn beleving hoe het eruit gezien moet hebben. Er is nog steeds veel commotie over wat Evans in Knossos op Kreta heeft gedaan. Men vraagt zich af of hij het juist had, maar ook of hij wel terecht gebouwen heeft gerestaureerd. Sommige noemen Knossos het Disneyland van de Archeologie. Op alle informatiebordjes in Knossos wordt elke keer het zinnetje gebruikt ' In de beleving van Evans'. Als je door Knossos loopt, houd dit dan in je achterhoofd.
De meeste voorwerpen welke op Knossos, Festos en Gortys gevonden zijn, liggen in het Heraklion Museum in Heraklion, de hoofdstad van Kreta.

Historie van Knossos

Knossos is een opgraving van een Minoïsch paleis van de legendarische koning Minos van Kreta. In de negentiende eeuw werd veel bouwmateriaal van de plaats Knossos gehaald om huizen te bouwen. In 1878 was Minos Kalokerinos benieuwd wat voor gebouw eigenlijk had gestaan in het gebied en begon met de opgravingen. De wester vleugel werd al snel ontdekt. Na jaren opgraven werd het paleis zichtbaar en werd zelfs een stuk weg ontdekt welke onder de huidige weg naar Knossos op Kreta loopt. In 1899 kocht Evans het terrein om een deel te restaureren.
De totale oppervlakte van de opgravingen is ongeveer 22.000 vierkante meter.

Het Paleis van Knossos

Het paleis is ongeveer 4000 jaar oud en vermoedelijk ontworpen door de mythische architect Daedalus. Het Paleis van Knossos op Kreta is in, volgens moderne architectuur, drie fasen rondom een groot plein gebouwd. Het plein had waarschijnlijk de functie voor volksvergaderingen, feesten etc. De brede trappen werden vermoedelijk gebruikt voor staan of zitplaatsen. Later werden om het plein meerdere gebouwen gebouwd en als laatste werd het complex afgesloten aan de noordkant door een poortencomplex.
Omdat het dorp Knossos op Kreta van grote omvang was, wordt verondersteld dat het paleis van Knossos gigantisch geweest moet zijn. Over de verwoesting van het mythische paleis zijn verschillende theorieën. Zo wordt beweerd dat Knossos verwoest is door de vulkaan uitbarsting van Santorini, een nabij gelegen eiland naast Kreta. Maar later is gebleken dat het paleis weer opgebouwd is en 1500 jaar voor Christus verwoest is door een brand. Deze periode valt gelijk met de invasie van vreemde volkeren op Kreta.

Bezoek het paleis van Knossos vanuit een kleinschalige bijzondere accommodatie van Eliza was here. Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op Kreta.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2022 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy