Vakantie naar Kreta - Informatie, klimaat en links voor een vakantie op Kreta

Griekenland vlag
Map icon

Mastorakis Studios
De ligging van Mastorakis Studio's is lekker rustig en na ee...

www.sunweb.nl

Kapsaliana Village Hotel
...

www.elizawashere.nl
Meer vakanties op Kreta

Kreta is voor iedereen een ideale vakantie bestemming. Kreta is het grootste eiland ven Griekenland en een populaire vakantiebestemming. Kreta behoort tot de republiek Griekenland. Griekenland maakt gebruik van het Griekse schrift en de gesproken taal is Grieks. Op de plekken waar veel toeristen komen, wordt bijna overal ook Engels gesproken. In de binnenlanden van Kreta wordt echter bijna alleen maar Grieks gesproken. Betalen kan op Kreta met de Euro.
De hoofdstad van Kreta is Heraklion, wat tevens een populaire vakantiebestemming is. Kreta is het zuidelijkste eiland van Griekenland en ligt ongeveer 100 km van het vaste land van Griekenland verwijderd. Vanaf Schiphol vlieg je in 4 uur naar Nikos Kazantzakis Airport bij Heraklion.
Kreta kent, net als Nederland, een zomertijd en een wintertijd. Het is dus het hele jaar door op Kreta 1 uur later dan in Nederland.
De wegen op Kreta tijdens een vakantie zijn goed te berijden met een huurauto. De bewegwijzering is overigens wel in het Griekse schrift. Maar de plekken waar je als toerist naar toe gaat, worden ook in het Engels weergegeven. Kreta is op het langste stuk 260km lang en 60 km breed. Langs de noordkant van Kreta ligt de hoofdweg (E 75) van Sitea naar Kissamos. Daarnaast zijn er, in het oosten, verschillende grote wegen over Kreta van noord naar zuid. De wegen in het westen zijn meer bergweggetjes dan grote doorgaande wegen. De wegen zijn goed te berijden, alleen kom je wat meer bochten tegen.
Kreta is bekend om zijn stranden, de Samaria Kloof, het voormalig lepraeiland Spinalonga en de opgraving Knossos.

Natuur op Kreta

Kreta is ontstaan door de botsing van twee tektonische platen (Europese en de Afrikaanse tektonische plaat). Door deze krachten zijn in der loop van miljoenen jaren scheuren ontstaan in de korst. Deze scheuren bevatten veel kalksteen en marmer. Door regenwater, smeltwater en een constante opwaartse druk zijn er kloven en grotten ontstaan op Kreta.
Het bergachtige land met de kloven typeren het binnenland van Kreta. Het Lassithi plateau is een grote vlakke bergvlakte vlak bij Agios Nikolaos.
Op Kreta leven niet veel verschillende soorten dieren. Veel dieren, o.a. konijnen, hazen en dassen, zijn zeldzaam geworden door jacht. Hagedissen en gekko's zijn veelvuldig aanwezig op Kreta. Schorpioenen en (sommige giftige) slangen komen ook voor, maar zijn bang voor de mens en worden door toeristen weinig gezien.
Bloemen en planten zijn er in een grote diversiteit op Kreta. Zo kent Kreta ongeveer 25 orchideeën soorten en vele soorten wilde kruiden. In het voorjaar zijn weidevelden begroeid met talloze wilde bloemen wat een bloemenzee van kleuren voorbrengt. Een aantal planten zijn uniek op Kreta zoals, de Diktamo, de Kretenzische iris, het Kretenzische zonneroosje, de Kretenzische pijpbloem en de Kretenzische zwaardlelie. Daarnaast zijn er talloze fruitbomen en notenbomen op het eiland. De meeste flora bloeit in het voorjaar. En door het hoogte verschil op Kreta zit er in bloeitijd aan de kust en op hoogte ook een groot verschil.
Bij de plaats Vai staan Palmbomen langs het strand, wat redelijk uniek is voor Kreta.
Het enige nationale park op Kreta is het Samaria National Park, de bekende Samaria kloof.

Cultuur op Kreta

Kreta kent een rijke historie. Op het eiland is dit zichtbaar in alle opgravingen die je kunt bezoeken tijdens een vakantie. De eerste tekenen van bewoning dateren uit 6500 v Chr. toen de volkeren uit Klein-Azië zich vestigen op Kreta. Rond 3300 v Chr. vestigde de Minoïsche beschaving zich op Kreta en brachten zeevaarders, landbouwers en handelaren voort. Knossos was in deze tijd het belangrijkste politieke en ceremoniële centrum. Waarschijnlijk kwam er een einde aan deze beschaving door een verwoestende aardbeving en een vulkaan uitbarsting.
De Minoïsche tijd wordt opgevolgd door de Dorische tijd. Een tijd waar vele oorlogen om Kreta gevoerd zijn. Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken heersten in verschillende perioden op Kreta. In de Romeinse periode werd het eiland weer opgebouwd. Er werden wegen aangelegd, tempels en aquaducten gebouwd. Ook deze periode eindigde door een alles verwoestende aardbeving en een daarop volgende tsunami. Na de Romeinen namen de Arabieren de heerschappij op het eiland over en heersten ongeveer anderhalve eeuw op het eiland. In de tijd van de kruistochten kreeg Bonifatius van Montferrato de macht op het eiland, maar verkocht Kreta al snel aan de Venetianen. Zij heersten 4 tot 5 eeuwen op het eiland. De Kretenzers kwamen veelvuldig in opstand, maar deze werd met harde hand neergeslagen.
Na de val van Constantinopel (1454) kwam er meer rust en leefden de Kretenzers en de Venetianen in vrede naast elkaar. Het eiland kwam in een culturele bloei. Tegenwoordig zijn de Venetiaanse invloeden nog steeds zichtbaar op het eiland.
In 1645 vielen de turken Kreta binnen en maakte een einde aan de Kretenzische Renaissance. De Turken onderdrukte de Kretenzers en werden verplicht zich te bekeren tot de islam. De Kretenzers kwamen in opstand en samen met de Grieken en Egyptenaren probeerde zij deze onderdrukking te stoppen. Een korte tijd was Kreta in handen van Egypte, maar werd al snel weer veroverd door de Ottomanen. Na het drama in Arkadi-klooster in 1866 werd het verzet tegen de Turken sterker. In 1879 dwongen Frankrijk, Engeland, Rusland en Italië de Ottomanen het verdrag van Chalepa te ondertekenen wat inhield dat Kreta meer vrijheid kreeg en Grieks een officiële taal werd. Echter was de reactie van de Ottomanen niet zachtzinnig en werden dorpen verwoest en Kretenzers vermoord.
In 1913 werd Kreta opgenomen in het koninkrijk Griekenland. In de grote wereldoorlogen vochten de Kretenzers voor Griekenland en werden de Duitsers verdrongen van Kreta. Kreta is tegenwoordig een van de meest welvarende delen van Griekenland, mede door toerisme.
Op Kreta is de bevolking overwegend Grieks Orthodox. Daar hechten de bewoners ook een grote waarde aan. Ook zijn de Kretenzers trots op hun Griekse taal. Dus als je naar Kreta op vakantie gaat, doe je de Kretenzers eer aan door een paar woordjes Grieks te spreken.

Activiteiten op Kreta

Kreta is een veelzijdig eiland waar veel verschillende activiteiten mogelijk zijn. Kreta heeft aan de noordkust lange zandstranden waar je ene perfecte strandvakantie kunt houden. De meeste badplaatsen regelen in het hoogseizoen verschillende wateractiviteiten, zoals boottochten en duiken. Ook zijn in steden zoals, Chersonissos, Malia, Heraklion en Rethimnon volop uitgaansgelegenheden.
Door de godsdienstige achtergrond van Kreta, staan op Kreta veel kerken. Je kunt verschillende kerken bezoeken. Doe dit alleen niet in bikini.
Spinaloga speelt een grote rol in de geschiedenis van Kreta. Deze voormalige Lepra kolonie is voor toeristen te bezoeken vanaf Plaka.
Ook kent Kreta tal van opgravingen die je kunt bezoeken. Knossos, Festos en Gortys zijn de grootste opgravingen op Kreta.
Naast opgravingen zijn er ook veel grotten die bezocht kunnen worden. Veel van deze grotten hebben een specifieke bijdrage in de historie van Kreta. Enkele grotten: Dikti grot, Melidoni grot, Ideon Andron grot en de Sfendoni grot.
Op Kreta bestaan ongeveer 60 kloven. Wil je een wandelvakantie houden, dan is het erg leuk om een aantal van deze kloven door te wandelen. De Samariakloof is de bekendste, maar deze kan eigenlijk alleen georganiseerd doorgewandeld worden. Andere leuke kloven op Kreta die je zonder gids kunt doorwandelen zijn Agiofaragokloof, Rouvaskloof en de Sarakinas kloof.
Wil je meer weten wandelen op Kreta, bekijk dan ons reisverslag wandelen op Kreta.

Feestdagen op Kreta

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
In maart: Asmaandag
25 maart: Onafhankelijkheidsdag
april of mei Goede Vrijdag
april of mei Orthodox Pasen (valt niet gelijk met Pasen in Nederland)
1 mei: Dag van de Arbeid
20-27 mei: Herdenking Slag om Kreta 1941
mei of juni Pinksteren
15 augustus: Maria-Hemelvaart
28 oktober: Ochi-dag
25 en 26 december: Kerstmis

Klimaat op Kreta

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 8 8 9 11 15 20 22 23 19 16 12 10
Temperatuur (max. °C) 14 15 17 20 24 28 31 31 27 23 20 16
Dagen neerslag per maand 11 10 7 5 3 1 1 1 2 2 5 12
Neerslag (min. mm) 200 200 100 30 0 0 0 0 5 50 60 60
Neerslag (max. mm) 900 900 200 60 5 5 5 5 30 100 100 100
Uren zon per dag 4 5 6 8 10 12 12 12 10 6 5 4

Op Kreta zijn geen grote temperatuursverschillen tussen het noorden, zuiden, oosten en westen. Er valt over het algemeen wel wat meer neerslag in het zuidwesten van het eiland, dan in het noordoosten. De beste reistijd naar Kreta is de periode van april tot oktober. Deze maanden is de kans op regen tijdens een vakantie vrij klein. In het voorjaar en het najaar zijn de temperaturen op Kreta aangenaam. In de zomermaanden, juli en augustus, kunnen de temperaturen plaatselijk oplopen tot boven de 40 graden. In het voorjaar is Kreta overwegend groen. In de zomer is het op Kreta zo warm en droog dat het eiland dor wordt. Door de weinige neerslag in de herfst blijven de planten dor. Wie voor de natuur naar Kreta gaat, kan beter in het voorjaar op vakantie gaan naar dit mooie eiland.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Kreta

Wil je gaan wandelen op Kreta of met de auto het eiland en de cultuur van Kreta verkennen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Kreta.

Kreta op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Kreta, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Algemene informatie

Wandelingen

Link verzamelsites over Kreta

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy