Wandelen naar de Briksdalsbreen bij Olden - Wandelen in Noorwegen

Noorwegen vlag
Gallery icon
Map iconBriksdalsbreen GPX tracklogBriksdalsbreen KML tracklog

De dag dan we van Lærdal naar Loen rijden, bellen we Marjolijn en Peter. Het is zondag en ze wilden graag de Briksdalsbreen nog een keer zien. Deze toeristische attractie bij Olden wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Wij zijn er nog nooit geweest en deze zondag is een ideale dag om met ons vieren deze wandeling naar de Briksdalsbreen te doen. We spreken rond 2 uur af op de parkeerplaats bij de Briksdalsbreen. Rond half 2 rijden wij bij Olden het dal van de Briksdalsbreen binnen. Via een leuke smalle slingerweg door het dal komen we aan bij een grote parkeerplaats net onder het informatiecentrum en restaurant bij de Briksdalsbreen. De parkeerplaats staat vol met auto's, we zijn hier zeker niet alleen.

We kopen de parkeerkaart voor de auto in één van de winkels bij de grote parkeerplaats. We hoeven niet lang te wachten op Marjolijn en Peter. Samen wandelen we over het grote wandelpad omhoog nar de Briksdalsbreen. Het wandelpad is breed, zodat ook mindervalide mensen een stuk met een golfkarretje richting de Briksdalsbreen gebracht kunnen worden. Halverwege is de eindhalte voor de golfkarretjes en wordt de wandeling vlakker. Het eerste stuk van het wandelpad gaat over een korte afstand ongeveer 150 meter omhoog. Vanaf het eindpunt voor de golfkarretjes wandelen we tussen de rotsen nog een 50 meter omhoog. We wandelen tussen de menigte verder.

We wandelen de brug over waar we voor het eerst een leuk uitzicht hebben over het dal en de Briksdalsbreen. We wandelen nog een stuk verder om nog een beter uitzicht te hebben over de Briksdalsbreen. En op de morenen hebben we een super mooi uitzicht over de Briksdalsbreen. De gletsjer is de laatste 10 jaar kleiner geworden, maar dit gebeurd in Noorwegen met bijna alle gletsjers. Toch is het dal van de Briksdalsbreen en het gletsjermeer nog steeds ontzettend indrukwekkend.

Na een tijd genoten te hebben van het uitzicht wandelen we terug richting de parkeerplaats. Onderweg staan we nog even te kijken naar het ijskoude water wat met een enorme snelheid naar beneden stroomt vanaf de gletsjer naar het dal. Dit is geen rivier waar je in wil vallen. Bij het restaurant drinken we nog een kop koffie, voor we ieder weer naar huis rijden. Over een paar dagen is er meer tijd om bij te kletsen met Marjolijn en Peter.

Lengte: 5.5 km
Hoogteverschil: 200 m

Gallery iconTop iconBriksdalsbreen GPX tracklogBriksdalsbreen KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy