Wandelen vanaf de Staafkerk in Borgund over de Vindhellavegen en Sverrestigen in het Lærdal - Wandelen in Noorwegen

Noorwegen vlag
Gallery icon
Map iconBorgund-Vindhellavegen-Sverrestigen GPX tracklogBorgund-Vindhellavegen-Sverrestigen KML tracklog

De eerste wandeling die we maken in het Lærdal begint bij de Staafkerk van Borgund. Al vroeg in de ochtend parkeren we onze auto op de grote parkeerplaats naast het informatiecentrum. We banen ons een weg tussen de toeristen door en wandelen achter de staafkerk van Borgund omhoog. Dor de regen is het wandelpad her en der behoorlijk glad en we moeten goed oppassen dat we niet uitglijden.

We komen al snel uit een oude postweg. Dit oude pad stamt uit 1180 en werd gebruikt als wagen pad door het Lærdal. Langzaam wandelen we over dit ontzettend mooie pad omhoog. Langs het pad staan verschillende grote poppen verdekt opgesteld. Een van de poppen achter een verlaten boerderij doet ons beide laten schrikken. De natuur rondom het wandelpad bij Borgund is werkelijk schitterend. De Vindhellavegen is een mooie route om overheen te wandelen.

Na het hoogste punt dalen we over een ontzettend steil en glad pad af naar beneden. We komen uit op de 630. De 630 is een oude verbindingsweg tussen Borgund en de E16, voor de Borgundstunnel aangelegd werd. We wandelen naar de Sverrestigen. Voor de opening van de huidige weg, werd in 1177 de originele weg gebouwd. Koning Sverre opende de weg voor gebruik met paard en wagen, maar de weg was veel te steil om te gebruiken. Op het monument lezen we dat de huidige weg in 1976 geopend is. Over de brede Sverrestigen wandelen we omhoog. Het eerste stuk is nog redelijk goed te doen, maar het laatste stuk naar de pas is ontzettend steil. Via drie steile haarspeldbochten staan we op de pas. We kijken naar beneden, naar een schitterend uitzicht over de Sverrestigen.

De weg is aan de andere kant van de pas minder steil. We dalen rustig af terug naar de Staafkerk van Borgund. Het wandelpad loopt nog een groot stuk door. Wij nemen zo snel we kunnen de afslag naar de 630 en wandelen over de weg terug naar de parkeerplaats van de Staafkerk van Borgund.

Deze wandeling bij de Staafkerk van Borgund is ontzettend mooi. De natuur is schitterend en het wandelpad heeft een zeer rijke historie. De eerste afdaling was ontzettend steil en kan na regenachtig weer ontzettend glad zijn. Wandelschoenen met een goed profiel is zeker aan te raden. Bij het informatiecentrum is een eetgelegenheid.

Deze wandeling is ook te combineren met de historische route Lærdal.
Lengte: 5 km
Hoogteverschil: 300 m

Gallery iconTop iconBorgund-Vindhellavegen-Sverrestigen GPX tracklogBorgund-Vindhellavegen-Sverrestigen KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy