Wandelen op het vogeleiland Runde - Wandelen in Noorwegen

Noorwegen vlag
Gallery icon
Map iconRunde GPX tracklogRunde KML tracklog

In IJsland lukte het ons niet om papegaaiduikers te gaan kijken, maar in Noorwegen krijgen we een nieuwe kans. Vroeg in de ochtend rijden we van Hareid naar het eiland Runde. Ondanks de afstand kunnen we de hele weg afleggen zonder een veerboot te hoeven nemen. Tussen alle eilanden liggen bruggen, waarvan vele 1 auto breed. Dus van brug naar brug, van eiland naar eiland, rijden we naar Runde. Aan de Fv18 parkeren we onze auto op een ontzettend grote parkeerplaats. We wandelen richting de camping en het informatiecentrum. Er is een mogelijkheid om met een boot rondom het eiland Runde te varen, maar wij willen door het natuurgebied wandelen om de papegaaiduikers te zien.

We nemen een ontzettend steile asfaltweg omhoog. Deze weg is waarschijnlijk aangelegd vanwege erosie van het onverharde wandelpad, maar het is zo steil dat omhoog wandelen er lastig van wordt. Bij het hek houdt de asfaltweg op en wandelen we over een onverharde weg verder. Op de kruising slaan we rechtsaf richting de Runde Fyr, vuurtoren. Het wandelpad is eigenlijk een modder pad. Door de regen van afgelopen weken is het wandelpad veranderd in een modderig, onhandig wandelpad. We wandelen gestaag omhoog, zoekend naar de beste route. We proberen zo veel mogelijk om het pad te blijven, maar soms is het nodig om even van het wandelpad af te wijken. Ook op de steilere stukken is het niet handig dat het wandelpad zo modderig is. We kunnen afdalen naar de Runde Fyr, maar dat betekent nog een keer 200 m klimmen. We gaan onze tijd nuttiger besteden bij de papegaaiduikers. Vanaf het wandelpad over het eiland Runde hebben we continue schitterende uitzichten over de kust van Noorwegen. Ondanks de bewolking zijn de meeste eilanden zeer goed te zien. Op het hoogste punt wordt duidelijk hoe hoog we eigenlijk zitten. Aan de zuidkant van Runde gaat de kust steil 300 m naar beneden.

We wandelen verder en zien een grote variatie van vogels. Jan van Genten zitten in grote kolonies op de steile rotswanden van Runde. Maar ook de papegaaiduikers zijn in grote getalen aanwezig op Runde in Noorwegen. Bij een minder steile helling, tussen de graspollen zien we geregeld papegaaiduikers af en aan vliegen. We nemen ruim de tijd om de papegaaiduikers te bekijken. Hoewel het ons tegenvalt hoe ver ze nog weg zijn. Wij hadden verwacht de papegaaiduikers van dichter bij te zien.

Nadat we genoeg hebben van het uitzicht over de papegaaiduikers steken we het eiland over en wandelen terug naar de parkeerplaats. Op het wandelpad liggen verschillende boomstroken om toeristen nog iets van een droog wandelpad te geven. We dalen via dezelfde steile asfalt weg weer af naar de Fv17 en wandelen naar de parkeerplaats. Bij het informatiecentrum informeren we naar de boottijden, maar anderhalf uur wachten vinden we beide te lang. We wandelen nog wel een stuk op Hareidslandet.

De wandeling is zonder veel problemen uit te breiden. Er liggen meer wandelpaden in het natuurgebied op Runde dan wij gewandeld hebben. Zorg wel voor goede schoenen met een goed profiel. Respecteer de natuur als je op Runde wandelt.

Lengte: 6.2 km
Hoogteverschil: 300 m

Gallery iconTop iconRunde GPX tracklogRunde KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy