Wandelen over de Historische route in het Lærdal - Wandelen in Noorwegen

Noorwegen vlag
Gallery icon
Map iconLaerdal GPX tracklogLaerdal KML tracklog

Voor de tweede wandeling in het Lærdal parkeren we onze auto op stuk asfalt langs de E16. Vanaf de Staafkerk van Borgund rijden we door de Borgundstunelen en de Seltatunelen. Aan de andere kant van de burg over de Lærdalelvi slaan we rechtsaf en rijden om de vangrail heen. Net aan de andere kant van de vangrail ligt een stuk asfalt wat bedoeld is als parkeerplaats. De alternatieve parkeerplaats ligt aan de 630. Neem hiervoor de afslag tussen de Borgundstunelen en de Seltatunelen. De parkeerplaats bevindt zich aan de rechterkant.

Wij beginnen onze wandeling aan de andere kant van de vangrail van de E16. Hier wandelen we langs de Lærdalelvi over rosten en een modderig pad door schitterende natuur. We wandelen onderlangs een schitterende waterval. De Sjurhaugsfossen creëert een bui van mist, maar net bovenwinds hebben we een schitterend uitzicht over de Sjurhaugsfossen. Aan de andere kant van de waterval nemen we een steil pad omhoog. We wandelen hoog boven het water over een oude postweg. Langs deze postweg zien we verschillende informatie borden met informatie over de historie van het Lærdal. In de tweede wereld oorlog is het Lærdal belegerd door de Duitsers. Langs de Lærdalelvi hebben verschillende Duitsers gelegen om de Noren te verslaan. We wandelen langs verschillende uitkijkhutten en gebouwde grotten, die als schuilplaats dienden.

We dalen af naar de 630 en steken de Lærdalelvi over bij de brug. Op de parkeerplaats zien we de enige bank langs het wandelpad, dus we houden een korte pauze. We wandelen een klein stuk langs de 630 en slaan vervolgens links af. We nemen een oude postweg terug richting de parkeerplaats. Deze brede postweg is rond 1880 in opdracht van de koning aangelegd en dient nu als wandelpad over de historische route in het Lærdal. De oude postweg is schitterend aangelegd in de natuur. Waar de weg over dalen gaat, is de ondergrond gevuld met mooie aangelegde fundering. We zijn onder de indruk van de bouwkunsten van die tijd. De weg wordt nog goed onderhouden, gezien er recentelijk nog gemaaid is op de weg. In de kuilen in de weg zijn grote takken gestoken, zodat je geen blessures oploopt tijdens de wandeling. We dalen af naar de oever van de Lærdalelvi en wandelen onderlangs de E 16 op een onverharde weg terug naar de parkeerplaats.

De korte wandeling over de historische route door het Lærdal is mooi en informatief. De informatieborden geven veel informatie over de wegen en de belegering van het Lærdal in Noorwegen. De natuur is schitterend en de Sjurhaugsfossen is erg mooi om te zien. De wandelpaden zijn goed onderhouden. De wandeling is eventueel te combineren met de Borgund - Vindhellavegen en Sverrestigen in het Lærdal.

Lengte: 9 km
Hoogteverschil: 110 m

Gallery iconTop iconLaerdal GPX tracklogLaerdal KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy