Wandelen in de Loonse en Drunense duinen - Vakantie in Noord-Brabant

Nederland vlag
Gallery icon
Map iconLoonse_en_Drunense_Duinen GPX tracklogLoonse_en_Drunense_Duinen KML tracklog

In Noord-Brabant ligt het natuurgebied Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het gebied ligt tussen de plaatsen (met de klok mee) Waalwijk, Drunen, Nieuwkuijk, 's-Hertogenbosch, Biezenmortel, Udenhout en Loon op Zand. De noordkant loopt ongeveer evenwijdig aan de A59. Aan de westkant ligt Kaatsheuvel met attractiepark De Efteling.

Het gebied is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een Nationaal park. Het park bestaat voornamelijk uit zandverstuivingen en naaldbos, maar er zijn ook natte en moerassige veengebieden te vinden.

Accommodaties zijn er voldoende te vinden in de omgeving van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, maar het gebied zelf leent zich vooral voor dagtripjes en dagrecreatie. Waar voorheen wegen door het gebied liepen, liggen nu wandelpaden en fietspaden. Vooral tussen Café De Rustende Jager bij Udenhout en 'De Drie Linden' in Giersbergen is het op mooie zondagen op de geasfalteerde paden zo druk dat je in de file moet lopen. De kleinere overharde paden worden daarentegen weinig gebruikt en zijn dus erg geschikt voor een rustige wandeling, zelfs op een mooie zondag. Naast de wandel- en fietspaden zijn er ook routes beschikbaar voor gehandicapten, paarden, aangespannen wagens en mountainbikes. Tot het begin van de jaren '90 werd het noordoostelijk deel gebruikt als militair oefenterrein, dit deel is wat minder toegankelijk voor toerisme.

Vandaag zijn de weersvoorspellingen in het oosten niet zo best, maar we hebben zin om te gaan wandelen. Na een korte zoektocht blijken de weersvoorspellingen in de Loonse en Drunense duinen een heel stuk beter te zijn.
We stappen in de auto en gaan op weg naar Drunen en parkeren onze auto bij Giersbergen, vlakbij herberg de drie Linden. We lopen van Giersbergen via het honden losloop gebied naar de Rustende Jager. Na een korte stop vervolgen we onze weg en lopen naar restaurant Bosch en Duin. Hier vinden we een bankje buiten het terras waar we even rustig zitten. De volgende etappe naar De Roestelberg is grotendeels door het zand, mede door het kappen van grote stukken bos door Staatsbosbeheer. De gekapte stukken doen afbreuk aan de mooie natuur van de Loonse en Drunense duinen, maar er zal wel een reden voor zijn dat er zoveel bos gekapt is. Ondertussen wordt de lucht echt donker en hopen we dat we het droog houden tijdens onze rondwandeling over de Loonse en Drunense duinen. Gelukkig blijft het bij een paar druppels en hoeven we geen schuilplaats te zoeken midden op het zand.
We steken nog een paar stukken zand over waarna we het bos inlopen. Wij hebben genoeg in het zand gelopen vandaag. Jammer genoeg zijn de bospaden ook ruiterpaden en lopen we over brede mulle zandpaden met grote gaten erin. Nu weten we weer waarom we de laatste jaren niet meer in de Loonse en Drunense duinen zijn geweest. Elk wandelpad wordt ook gebruikt als ruiterpad waardoor de paden van slechte kwaliteit zijn en je uit moet kijken dat je niet ergens in de paardenstront gaat staan.
Uit ervaring weten we dat dit probleem niet alleen tijdens deze wandeling geld. Een grote hoeveelheid, zelfs de officieel uitgezette wandelingen door natuurmonumenten lopen over deze wandel/ruiterpaden.
Toch waren er zeker wel leuke stukken in de wandeling. De duinen blijven een uniek stukje natuur in Nederland waar wij met plezier door heen wandelen.

Lengte: 15.8 km

Kijk hier voor kaarten en gidsen om te wandelen en fietsen in Noord-Brabant.

Gallery iconTop iconLoonse_en_Drunense_Duinen GPX tracklogLoonse_en_Drunense_Duinen KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy