Wandelen bij de Groene Pollen en Longway - Vakantie op Terschelling

Nederland vlag
Gallery icon
Map iconGroene_Pollen_Longway GPX tracklogGroene_Pollen_Longway KML tracklog

Ten noorden van West-Terschelling ligt een bijzonder bos. Het bos is tussen 1914 en 1925 aangepland, net als de meeste andere bossen op Terschelling. In eerste instantie zijn bij de bebossing weinig verschillende bomen gepland. Later heeft Staatsbosbeheer andere soorten bomen gepland en is het bos meer divers geworden. De wandeling begint bij het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Longway.
De Longway is nu een fietspad, maar herinnert aan de tweede wereld oorlog. Aan het begin van de Longway in West-Terschelling ligt een militaire begraafplaats met militairen van verschillende nationaliteiten die zijn omgekomen op en rondom Terschelling. De Longway loopt van West-Terschelling naar West aan Zee.

Vanaf het kantoor van Staatsbosbeheer lopen we het eerste stuk over de Longway. Hierna slaan we af en lopen het bos in. We komen langs de Corsicaanse dennen en de Sparren laan. Dat Staatsbosbeheer bezig is met verjongen van het bos is bij een aantal bomen goed zichtbaar. Door de barst van de boom door te zagen sterft de boom af en wordt voedsel voor paddenstoelen, insecten en vogels. Hierdoor ontstaat ruimte voor jonge bomen. In grote delen van het bos zijn dennenbomen weggehaald en hebben plaatst gemaakt voor eiken, berken, sparren etc.
Tijdens de wandeling kruis je de Longway en paar keer en loop je een stuk langs de duinen. In het stukje 'niets doen' bos wordt zichtbaar wat er met het bos gebeurd als er nooit wat mee gedaan wordt. De natuur heeft hier de vrije hand, wat een bijzonder stuk bos oplevert.
Vervolgens loopt je door het mos bos naar de Groene pollen. De groene pollen is een merkwaardig stuk grasland. Het laatste stuk gaat door een stuk heide waarna je weer bij het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Longway uitkomt. Een gevarieerde wandeling in een bijzonder bos op Terschelling.
Lengte: 8 km.
Hoogsteverschil: geen.

Gallery iconTop iconGroene_Pollen_Longway GPX tracklogGroene_Pollen_Longway KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy