Wandelen in de Maasduinen bij landgoed Hamert - Vakantie in Limburg

Nederland vlag
Gallery icon
Map iconMaasduinen-Hamert GPX tracklogMaasduinen-Hamert KML tracklog

De Maasduinen is één van de nationale parken van Nederland. De Maasduinen liggen ten oosten van de Maas in de provincie Limburg. Het Maasduinen National Park strekt zich uit over ongeveer 4500 ha. Het nationale park Maasduinen is ongeveer 2-3 km breed en 20 km lang. De Maasduinen is een zandverstuiving wat tegenwoordig overgroeid is met jong dennenbos. Ook zijn er verschillende grote heide velden bij onder andere Hamert en de Bergerheide. De Maasduinen worden in drie dele verdeeld. Het zuidelijke deel ligt bij het landgoed Hamert, het middelste deel ligt bij Nieuw Bergen en het noordelijke deel ligt bij Afferden.

Er wordt een koude maar mooie zaterdag voorspeld in februari. We willen al een tijdje een wandeling maken in de Maasduinen bij Venray. Nu de voorspellingen goed zijn, besluiten we de wandeling van 22 km door de Maasduinen bij landgoed Hamert te lopen. Ze voorspellen temperaturen van -12 tot -4 dus we kleden ons dik aan en nemen thermoskannen heet water mee voor een warm kopje koffie en soep onderweg.

Vroeg in de ochtend stappen we in de auto en zien dat het -8 is. Het is dan wel koud, maar er is geen wolkje aan de lucht. Het beloofd een mooie dag te worden. We verlaten ij Venray de A 73 en rijden naar de parkeerplaats bij Landgoed Hamert voor de start van onze wandeling door de Maasduinen.
We wandelen naar de Pikmeeuwen waar een dik pak ijs en sneeuw op ligt. We wandelen langs de verschillende vennen naar het Westmeerven. We wandelen langs de Dikkenberg en steken de Venweg over. We wandelen door de dennenbossen naar de putjesberg. Hier zijn de zandverstuivingen zeer goed zichtbaar. Ook staat hier een ideale picknickbank voor een luch break. Hier zijn we op het noordelijkste stuk van onze wandeling door het zuidelijke deel van de Maasduinen.

We wandelen door de mooie natuur van de Maasduinen door de dennenbossen terug in de richting van de auto. We komen weinig wandelaars tegen tijdens onze wandeling, maar het is her en der ook wel erg koud. Op sommige plekken is de sneeuw alweer bijna weg, maar op andere plekken ligt nog genoeg sneeuw. We lopen een onverharde weg in en komen uit bij een hek. Onze wandeling zou over het terrein moeten lopen, maar gelukkig loopt er een wandelpad langs het privé terrein. Al snel zijn we weer op het originele wandelpad en vervolgen onze wandeling door de dennenbossen van de Maasduinen. We zijn verbaasd om midden in het nationale park Maasduinen een voetbalveld te zien. Waarschijnlijk zijn de voetbalwedstrijden afgelast want het terrein is verlaten op deze zaterdag. We wandelen verder door de bossen bij Wellerlooi en komen bij een stuwwal uit. De natuur bij deze stuwwal is ontzettend mooi en we genieten van dit winterse plaatje.

We komen op de kruising met de bijenkorven uit waar we aan het begin van de wandeling door de Maasduinen ook zijn geweest. We wandelen alleen een andere route terug naar de auto en volgen de blauwe route om terug te komen op de parkeerplaats van landgoed Hamert. We hoopten een warm kopje soep of koffie te halen in het pannenkoeken restaurant, maar het ziet er ongezellig en leeg uit. We rijden naar huis na een leuke lange wandeling.

De wandeling door Nationaal Park Maasduinen was erg leuk. De wandeling van 22 km is zeer afwisselend in natuur en paden. Ondanks de kou waren alle paden erg goed te wandelen. Onderweg kwamen we geen eetgelegenheden tegen, dus zelf eten en drinken meenemen.

Lengte: ruim 22 km
Hoogteverschil: nihil

Nederland\Maasduinen_Hamert

Gallery iconTop iconMaasduinen-Hamert GPX tracklogMaasduinen-Hamert KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy