Wandelen door het Nationale Park Dwingelderveld - Vakantie in Drenthe

Nederland vlag
Gallery icon
Map iconDwingelderveld GPX tracklogDwingelderveld KML tracklog

Het is half november en er wordt goed weer voorspeld in het weekend. We maken ons op voor een leuke wandeling door het Dwingelderveld bij Dwingeloo. We vertellen ons plan aan Dini en die oppert direct om met ons mee te gaan. Vandaag wandelen we met zijn drieën.

Dwingelderveld is een natuurgebied van natuurmonumenten en ligt tussen Dwingeloo en Ruinen. Het nationale park is ongeveer 37 hectare groot en is het grootste natte heidegebied in Europa. Het Nationale Park Dwingelderveld heeft verschillende Vennen en een grote diversiteit aan vegetatie. Door de variatie in vegetatie is er ook een grote diversiteit in vogels, insecten en andere diersoorten te vinden. De schaapskooi en het Planetron (sterrenwacht) liggen rondom het Nationale Park Dwingelderveld.

We parkeren onze auto bij de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Vanuit hier lopen we een lang stuk rechtuit over het open veld van het Dwingelderveld. We hebben tijdens de wandeling door het open heideveld een mooi uitzicht over de omgeving en natuurlijk de radiotoren van de sterrenwacht. We komen een bordje tegen dat we onze mobiele telefoons uit moeten zetten. Het signaal van je telefoon stoort op de radiotoren van de sterrenwacht. We zetten netjes onze telefoons uit en wandelen verder door de heide.

Op een grote kruising slaan we links af en lopen over een onverharde weg verder. We hebben op onze GPS een leuke kleine detour gezien langs een paar vennen en al snel slaan we rechtsaf om langs de vennen in het Dwingelderveld te wandelen. Al snel komen we weer op een onverharde weg uit en lopen langs de radiotoren en de heide velden weer verder. We wandelen een lang stuk tussen het bos en de heidevelden door. Eenmaal weer in het bos slaan we links af. We wandelen naar een vogelhut. We hebben vanaf de schuilhut een mooi uitzicht over de Davidsplassen. Maar de meeste volgens zijn al vertrokken naar het zuiden. We hebben echter wel een heel mooi uitzicht over de plassen en Dwingelderveld.

We wandelen een klein stukje terug en vervolgen onze wandeling door het bos. Op het open stuk schijnt gelukkig de zon. Voor half november is het eigenlijk best koud in het bos. Eenmaal weer in het bos lopen we een leuk wandelpad richting Theehuys Anserdennen. Het bos waar we doorheen lopen is erg mooi. We genieten van de mooie natuur van het Dwingelderveld. We zien verschillende mooie paddenstoelen op de grond maar ook aan bomen.

Bij het Theehuys Anserdennen is het tijd voor een lekker warm kopje koffie met een stukje gebak. Na een lekkere pauze lopen we door het bos terug richting de parkeerplaats. Dit wandelpad heeft voor ons allemaal een herinnering. Niet alleen Marko maar ook Sandra is hier in haar jeugd geweest. We wandelen langs de camping en komen niet veel later weer aan bij de parkeerplaats.

Deze wandeling door het Nationaal Park Dwingelderveld laat de grote diversiteit in natuur van het nationale park zien. De wandeling loopt door de open heide velden en door de mooie bossen van het Nationaal Park Dwingelderveld. De wandeling is vlak en de wandelpaden zijn goed te lopen. Voor wie in de buurt is van Dwingeloo of Ruinen en op zoek is naar een leuke wandeling, dan is deze wandeling zeker een aanrader. Onderweg is alleen bij het Theehuys Anserdennen een mogelijkheid om iets te eten of te drinken te krijgen.

Lengte: 14 km

Gallery iconTop iconDwingelderveld GPX tracklogDwingelderveld KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy