Wandelen op de Sallandse Heuvelrug - Holterberg - Hellendoornse berg - Vakantie in Overijssel

Nederland vlag
Gallery icon
Map icon

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt in Overijssel, ongeveer tussen Hellendoorn en Holten, op de grens van Salland en Twente. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en de vereniging Natuurmonumenten. De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die is onstaan in de één na laatste ijstijd, het Saalien. De Holterberg, Haarlerberg, Noetselerberg en Koningsbelten liggen in het nationale park. De Hellendoornse berg en de Eelerberg liggen buiten het park, maar horen wel bij de Sallandse Heuvelrug. Het hoogste punt is de Koningsbelt met een hoogte van 75 meter. De Lemelerberg hoort niet bij de Sallandse Heuvelrug, maar is wel goed te combineren met een bezoek aan de regio.

In het nationaal park de Sallandse Heuvelrug is de laatste populatie korhoenders van Nederland aanwezig. De nachtzwaluw en de levendbarende hagedis en zandhagedis zijn hier ook te vinden. Verder heeft Natuurmonumenten een aantal Schotse hooglanders voor begrazing. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide en bossen met onder andere vossenbessen.

Op de Sallandse heuvelrug is veel te doen. Naast diverse wandelroutes, zijn er ook veel fiets en mountainbike-routes. Daarnaast is er natuurlijk het attractiepark 'Avonturenpark Hellendoorn' te vinden en het landhuis 'De Sprengenberg'. Pieterpad loopt ook door de Sallandse Heuvelrug. Voor een weekendje weg of vakantie in eigen land zijn er in de omgeving veel campings, hotels en vakantieparken te vinden. Voor de wandelroutes kun je terecht bij het bezoekerscentrum aan de weg Nijverdal-Zwolle.

Kijk hier voor kaarten en gidsen om te wandelen en fietsen in Overijssel.

 

Gallery iconTop icon
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy