Rondwandeling door het Bergherbos van 't Peeske naar Hoch Elten - Montferland - Vakantie in Gelderland

Nederland vlag
Gallery icon
Map iconBergherbos-Hoch-Elten GPX tracklogBergherbos-Hoch-Elten KML tracklog

De eerste zonnige zaterdag in september is voor ons aanleiding om de wandelschoenen aan te trekken en naar het Bergherbos te rijden. We smeren broodjes, vullen onze camelbags en gaan om 9 uur op pad. Voor ons is het een half uur rijden naar het Bergherbos en om half 10 staan we op de parkeerplaats 't Peeske van Natuurmonumenten. Tijdens de autorit naar het Bergherbos zijn we al twee keer de grens tussen Duitsland en Nederland overgestoken en tijdens onze wandeling zullen we de grens nog ene keer wandelend oversteken.
De wandeling die we willen lopen gaat door het Kortenbos, door Hoch Elten in Duitsland, door het Montferland en langs een natuurlijke stuw. We hebben een gevarieerde wandeling uitgezocht door bossen en langs open velden, dus we hebben beide veel zin om te gaan wandelen.

We lopen over het terras van 't Peeske, langs de vijver en lopen langs het open veld. We hoopten op een leuk uitzicht tijdens het wandelpad langs het veld, maar als je kleiner bent dan 1.80 m staat er een maïsveld in de weg. Aan het eind van het wandelpad heb je toch nog een mooi uitzicht over de omgeving van het Bergherbos en de gemeente Montferland. We lopen een mooi bos in en genieten van de zonnestralen die door de bomen gluren. Door de hoge luchtvochtigheid ontstaan er mooie zonnestralen tussen de bomen. Doordat Natuurmonumenten weinig doet aan het Bergherbos krijgt het bos een echt karakter. De verschillende bomen groeien door elkaar en de ondergrond is vol gegroeid met varens en andere kleinere planten. We nemen een kleine omleiding om langs een bron te lopen. Je loopt weliswaar een stukje naar beneden, maar de bron en het wandelpad langs het beekje zijn erg leuk om over te wandelen.
We wandelen het bos uit en komen op een asfalt weg uit. Hier lopen we richting Duitsland om door Hoch Elten en rondwandeling te maken. Nadat we de snelweg A 3 overgestoken zijn, slaan we linksaf het bos in. Hier volgen we het wandelpad. Bij het huis slaan we rechtsaf en lopen we langs een akker. We lopen een beetje zigzaggend naar Hoch Elten. We wandelen om de kerk in Hoch Elten en hebben een geweldig uitzicht over Emmerich en Kleve. Het is wel wat heiig, maar het zicht is genoeg om de brug bij Emmerich te zien. We lopen door Hoch Elten weer richting het bos. Het is een leuk wandelpad door het bos en de open plekken zijn adembenemend mooi.

Wandelend door dit mooie bos komen we uit op een onverharde weg. Het wandelen over de onverharde weg is warm, maar het uitzicht is wel erg mooi. Al snel komen we weer op de asfaltweg over de A 3 uit en zijn we weer in Nederland.

We wandelen een stukje over het het asfalt weg en slaan bij het mountainbike pad af. We lopen maar een klein stukje over het mountainbike pad en kijken regelmatig achterom om te kijken of er geen fietsers aankomen. Dan komen we al snel uit op een fietspad met wandelpad ernaast. Deze volgen we voor een lange tijd. De bossen in de omgeving van het fietspad zijn leuk. Een open zandverstuiving is een leuke afwisseling op het bos. De zon is best sterk geworden en het is eigenlijk ook wel heel erg warm. We willen het wandelpad volgen naar de Peeskesweg, maar zien dat we daar bijna geen schaduw hebben. Dus we besluiten langs een maïsveld omhoog te lopen en door het bos naar de Peeskesweg te lopen. Op de hoek van het maïsveld genieten we van het uitzicht over Stokkum en 's-Heerenberg (gemeente Montferland). We bekijken hoe we terug lopen door het Bergherbos weer terug naar de parkeerplaats.

We wandelen nog iets verder het bos in en volgen de Laaksweg richting de Peeskesweg. Ondanks het lange rechte stuk is het niet vervelend om het te lopen. Het pad is goed en de omgeving is erg mooi. Als we eenmaal de Peeskesweg over gestoken zijn, wordt het tijd om een beetje links aan te houden om weer richting de auto te komen. We volgen een leuk wandelpad langs de stuwwal en wandelen dit mooie stuk bos door. Een bankje in de schaduw geeft uitzicht op een lang uitgestrekt open stuk braak liggend akkerland. Het laatste stuk lopen we langs een weiland en kunnen de parkeerplaats al zien. Het einde van een zeer geslaagde wandeling is in zicht.

Lengte: 18 km
Hoogte verschil: ongeveer 150 m stijgend en dalend

Gallery iconTop iconBergherbos-Hoch-Elten GPX tracklogBergherbos-Hoch-Elten KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy