Wandelen in de Alpujarras - Bérchules - Junta de los ríos

Spanje vlag
Gallery icon
Map iconBerchules GPX tracklogBerchules KML tracklog

Vandaag willen we een lokale wandelroute lopen vanuit Bérchules in de Alpujarras in de Sierra Nevada in Spanje. Deze korte wandeling is een lokale wandelroute die in de boeken beschreven wordt als niet al te moeilijk.

We parkeren onze auto in Bérchules en beginnen onze wandeling door het dorp. Het is even zoeken naar de route door het dorp, maar na een korte wandeling zijn we aan het begin van de wandeling door de Río Grande Vallei in de Junta de los ríos. We wandelen langs het irrigatiekanaal Acequia Nueva. Het irrigatiekanaal wordt niet meer gebruikt en ligt het eerste deel van de wandeling vol met afval. Zodra we de bewoonde wereld verlaten wordt de wandeling leuker. Maar al snel komen we de eerste obstakels tegen. We moeten door dichte begroeiing wandelen en onder en over omgevallen bomen klimmen. Ook is de waterleiding op een aantal plaatsen verzakt. En met de waterleiding is ook het wandelpad op sommige stukken verdwenen. Door wandelaars zijn nieuwe wandelpaadjes aangelegd, maar deze zijn niet altijd even veilig. Sommige stukken zijn niet zonder risico, waaronder een puinhelling en een stuk weggeslagen wandelpad. Gelukkig wordt het wandelpad naar het einde toe beter en bereiken we ons eindpunt van deze wandeling. We arriveren bij de brug en de ruïne bij Río Chico. Hier houden we even pauze en komen tot de conclusie dat dit wandelpad niet meer wordt onderhouden.

Vanaf de Río Chico kun je nog verder wandelen, maar wij vinden het wel genoeg en wandelen dezelfde weg terug. Langs de dichte begroeiing, over weggeslagen wandelpaden en puinhellingen wandelen we terug naar Bérchules. De natuur in de Río Grande Vallei is ontzettend mooi, maar het wandelpad is zeker een domper op deze wandeling.

De wandeling bij Bérchules in de Alpujarras in Spanje is wel erg mooi maar houdt wel rekening met een niet onderhouden wandelpad. De begroeiing is zo dicht dat sommige stukken voor lange mensen niet leuk is. Ook zitten er een paar gevaarlijke stukken in de wandeling. Draag goede wandelschoenen met een goed profiel en neem de tijd voor deze mooie wandeling. Er is onderweg buiten Bérchules geen eten of drinken te verkrijgen.

Lengte: 8.4 km
Hoogteverschil: 150 m

Gallery iconTop iconBerchules GPX tracklogBerchules KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy