Vakantie op Mallorca - Informatie, klimaat en links

Spanje vlag
Map icon

HSM Son Veri
HSM Son Veri is een modern vakantieadres op loopafstand van ...

www.sunweb.nl

Hotel Ipanema Park - Ipanema Beach
Hotel Ipanema Park & Beach ligt nabij het levendige cent...

www.dejongintra.nl
Meer vakanties op Mallorca

Mallorca is dichtbij en geeft toch een bijzonder vakantie gevoel. Mallorca is een van de eilanden tussen Italië en Spanje. Mallorca hoort, net als Ibiza, Minorca, Formentera en Cabrera, bij de eilanden groep de Balearen. De Balearen horen bij Spanje. De voertaal op Mallorca is Spaans en de locale streektaal is Mallorquín. Omdat Mallorca bij het Spaanse koninkrijk hoort, kan er met de euro betaald worden.
Mallorca is 3640 km2 groot en kent ongeveer 850.000 inwoners. Het grote deel van de inwoners woont aan de zuidkust. Hier bevind zich de hoofdstad Palma de Mallorca.
Door de gunstige ligging van Mallorca vlieg je in 2 uur van Amsterdam naar Palma de Mallorca Airport, welke groter is dan je verwacht. Mallorca is een van de populaire bestemmingen in Spanje en trekt elk jaar miljoenen toeristen.
De wegen op Mallorca zijn erg goed te bereiden. Met een huurauto kun je bijna overal komen op het eiland en krijg je een goede indruk van het leven op Mallorca. In het westen ligt de kustweg door de Serra de Traumuntana die van noord naar zuid loopt. Verder liggen op het eiland verschillende snelwegen en goede doorgaande wegen. In de dorpen zijn de wegen soms erg smal en wordt aangeraden langzaam te rijden.
Mallorca staat natuurlijk bekend om zijn mooie stranden aan de zuidkust en aan de noordkust. Als wandelaar op Mallorca is de westkust, de Serra de Traumuntana, de perfecte vakantiebestemming. Als je toch op Mallorca bent, breng dan ook een bezoekje aan Cap de Formentor, Lluc, Santuari de Cura, druipsteengrotten en de nationale parken.

Natuur op Mallorca

Een groot deel van Mallorca bestaat uit een kalksteen bodem. En het binnenland van Mallorca is vlak en warm waardoor vegetatie moeilijk groeit. In de bergen in het westen en het oosten is het minder warm waardoor er bomen groeien. Des al niet te min zijn de inwoners zeer trots op hun natuur. Ongeveer 40 % van de totale oppervlakte van Mallorca is geschermd natuurgebied. In het westen ligt de Serra de Traumuntana waar olijfbomen, dennen en steeneiken te vinden zijn. Ook groeien er fruitbomen zoals, citroen, vijg en sinaasappel. In natuurparken vind je in het voorjaar een variatie van bloeiende planten.
Er komen veel dieren voor op Mallorca, maar het zijn vooral schapen, ezels, en kleinere dieren zoals gekko's. Wilde dieren zoals herten, wilde schapen en berggeiten zijn uitgestorven. Vogels en krekels zijn wel veelvuldig aanwezig op Mallorca. Voor natuurliefhebbers is op Mallorca een hoop te beleven.

Cultuur op Mallorca

De eerste bewoners van Mallorca leefden rond 6000 v Chr. in de Paleolithicum periode. Van deze bewoners zijn grafkamers en leef sporen gewonden. In 123 v Chr. bezetten de Romeinen onder leiding van Quintus Caecilius Metellus Balearicus Mallorca en zorgen voor welvaart op het eiland. Steden zoals Pollentia (later Alcúdia), en Palmaria (later Palma) opgericht. De Romeinen zorgden voor de olijfteelt, wijnhandel en zoutwinning op Mallorca. De olijfteelt en wijnhandel zijn nog steeds grote bronnen van inkomsten op Mallorca.
In 426 werd het eiland bezet door de Vandalen en in 534 werd Mallorca veroverd door het Byzantijnse Rijk en werd onderdeel van Sardinië. De economie bloeide en er werden vele kerken gebouwd, maar vanaf 707 vielen moslimkapers Mallorca frequent aan.
In 902 vielen de Moren Mallorca binnen en verbeterde de landbouw met irrigatie en de locale industrie.
In 1015 kwam Mallorca onder heerschappij van Taifa van Denia maar in 1114 veroverden de Pisanen en Catalanen Mallorca. De volgende 100 jaar was Mallorca onderdeel van de Almohaden-dynastie.
In 1229 volgde verwarring en onrust door het overlijden van de koning en werd Mallorca in twee delen gesplitst. Er werd een machtsstrijd gehouden om de troon en in 1344 werd koning Peter IV heerser van Mallorca.
Sinds 1715 valt Mallorca onder het Spaanse koninkrijk. Mallorca werd onderdeel van de Balearen en werd een autonome gemeenschap. In 1891 werd het eiland getroffen door een ziekte waardoor de wijngaarden van Mallorca werden vernietigd. Vele inwoners verlieten Mallorca en vertrokken naar het vaste land van Spanje of naar Amerika.

Feestdagen op Mallorca

1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Drie koningen
1 maart: Dia de les Illes Balears (De dag dat de Balearen autonoom werden)
Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
25 juli: Sant Jaume
15 augustus: Maria-Hemelvaart
12 oktober: Nationale feestdag Spanje
1 november: Allerheiligen
6 december: Dag van de Grondwet
8 december: Onbevlekte-Ontvangtenis
25 december: Eerste kerstdag

Activiteiten op Mallorca

Mallorca is bekend om mooie stranden aan de kust bij Palma de Mallorca. Maar ook aan de noord, oost en west kust zijn leuke mooie stranden te vinden. Bij elke badplaats (Playa) zijn de bekende wateractiviteiten te doen.
Wil je wat anders dan aan het strand liggen, dan kun je een van de vele natuurparken bezoeken, zoals Parc Natural s'Albufera de Mallorca, Park Natural de la Peninsula, park Natural de Mondrago, Parc Natural Salobrar de Campos en Parc Natural s'Albufereta.
Verschillende grotten vind je aan de oostkust van Mallorca. Natuurlijk kun je ook de vele kloosters op het eiland bezoeken. Veel kloosters staan op de top van een berg, waardoor er altijd een leuk uitzicht is. De bekende kloosters zijn Santuari Lluc, Santuari de Cura en Santuari de Sant Salvador.
Voor golfers is Mallorca ook een uitstekende vakantiebestemming. Er zijn over het eiland verspreid verschillende grote, goed onderhouden golfbanen.
Voor actieve sporten is Mallorca ook een leuke bestemming. Wielrenners rijden in het westen de kustweg door de bergen van noord naar zuid. Wandelaars vinden in het zelfde gebied in de Serra de Traumuntana een variëteit aan wandelpaden. Van makkelijke dagtochten tot meerdaagse tochten, zoals de GR 221. Wil je meer weten over wandelen op Mallorca, kijk dan eens naar onze wandelvakantie op Mallorca.

Klimaat op Mallorca

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 6 6 7 9 12 16 19 20 17 14 10 8
Temperatuur (max. °C) 14 14 16 17 21 25 29 30 26 23 18 15
Dagen neerslag per maand 7 7 7 9 6 3 2 3 5 7 7 8
Neerslag (min. mm) 60 30 30 30 30 6 6 6 30 60 60 60
Neerslag (max. mm) 100 60 60 60 60 30 30 30 60 100 100 100
Uren zon per dag 5 6 6 7 9 10 11 10 8 6 5 5

Het klimaat op Mallorca is gematigd. Mallorca kent zachte winters en warme, droge zomers. In het vlakke binnenland van Mallorca blijft de temperatuur altijd boven het vriespunt, terwijl in het westen, in de bergen er in de winter kans is op sneeuw. In de zomer is het in het binnenland en aan de kust zeer warm. In de bergen is het, vergeleken met het binnenland, altijd wat koeler. Wil je voor de zon en zee naar Mallorca dan is vanaf mei tot oktober de beste periode om te gaan. Als je activiteiten wil gaan doen tijdens je vakantie, bijvoorbeeld wandelen en fietsen, dan kun je beter in de periode januari tot juni naar Mallorca vertrekken.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Mallorca

Wil je gaan wandelen op Mallorca of met de auto het eiland verkennen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Mallorca.

Mallorca op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Mallorca, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Websites en pagina's over Madeira

Link verzamelsites over Madeira

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy