Wandelen in de Alpujarras - Rondwandeling bij Capileira door het Poqueira dal

Spanje vlag
Gallery icon
Map iconCapileira-Poqueira GPX tracklogCapileira-Poqueira KML tracklog

De wandeling bij Capileira staat hoog op de lijst van wandelingen die we graag willen wandelen in de Sierra Nevada en de Alpujarras in Spanje. Tijdens deze lange rondwandeling hebben we een ontzettend mooi uitzicht over de bergen van de Sierra Nevada. Het is wel een zware en lange wandeling dus we vertrekken vroeg vanuit Orgiva richting Capileira. We parkeren onze auto in het dorp op een grote parkeerplaats.

In Capileira zelf wordt deze lokale wandeling niet aangegeven, dus we zoeken de weg door het dorp naar het begin van de wandeling. Als we het informatiebord gevonden hebben, staan we aan het begin van de wandeling van Capileira door het Poqueira dal. De wandeling start direct met een steil wandelpad omhoog. We kijken uit over het Poqueira dal en zijn erg benieuwd naar de uitzichten over de Sierra Nevada. We komen uit op een onverharde weg die we volgen tot het verlaten dorp aan het begin van de kloof. Op het muurtje bij de verlaten kerk houden we een korte pauze voor de grote klim. Aan het einde van het dorp begint het echte omhoog lopen. We moeten 700 meter omhoog naar Cortijo de las Tomas. Gelukkig zijn het af en toe een paar kleine steile stukken en is het wandelpad tussendoor af en toe een beetje vlakker. Het eerste stuk na de energiecentrale gaat in ieder geval met slingers snel omhoog. We hebben tijdens andere wandelingen ook al wandelpaden gelopen waar ze de slingers vergeten waren. Dus voor nu zijn we blij dat het wandelpad goed is en er ook nog aan wandelaars gedacht is.

Door de mooie natuur wandelen we door de kloof omhoog. In de kloof is genoeg schaduw en zijn leuke picknickplaatsen te vinden. Voor we de laatste 200 meter omhoog moeten wandelen, houden we nog een korte pauze bij een ijskoud beekje. Vanuit hier stijgen we naar Cortijo de las Thomas.
Bij Cortijo de las Tomas zit het grootste klimmen erop en zijn we halverwege de kilometers. We hebben een waanzinnig uitzicht over het Poqueira dal in de Alpujarras en de bergen van de Sierra Nevada in Spanje.

Vanaf de Cortijo de las Tomas wandelen we weer terug naar Capileira. Het wandelpad loopt aan de andere kant van het Poqueira dal dan de heenweg. Zo hebben we een zeer mooi uitzicht over de hoogste toppen van de Sierra Nevada in Spanje. Gelukkig is het niet heel erg warm, want beschutting is dit stuk van de wandeling niet te vinden. We zijn verbaasd over de verschillende bloemen die we langs het wandelpad zien staan. We hadden een kaler landschap verwacht op deze hoogte. Maar het wandelpad is zeer goed, de uitzichten zijn geweldig, dus we genieten van deze lange wandeling.

We hadden echter wel verwacht dat het wandelpad wat vlakker zou zijn, maar in plaats daarvan wandelen we stukjes naar beneden en weer omhoog. Na een paar kilometer zien we twee bomen staan bij mooie rotsformaties. Het wandelpad loopt hier vlak langs en aan de sporen te zien zijn er veel wandelaars die verkoeling zoeken onder de boom. Van verschillende stenen zijn zitplekken gecreëerd. Ook wij houden hier even pauze voor we richting het bos wandelen. Vanaf hier wandelen we echt alleen nog maar naar beneden. Door het bos wandelen we terug naar het wandelpad waar we ook begonnen zijn. Het laatste stuk dalen we af over het zelfde wandelpad. Na een snelle afdaling zijn we weer in Capileira en verlaten we het Poqueira dal.

Deze wandeling heeft alles wat je wilt. De rondwandeling wordt zeer goed onderhouden en biedt ontzettend mooie uitzichten over de Sierra Nevada. De combinatie van lengte en hoogteverschil maken deze wandeling wel wat zwaar. Op sommige stukken van de wandeling is geen schaduw te vinden. Dus in de zomer kan deze wandeling ontzettend warm zijn. Neem genoeg eten en drinken mee voor een lange wandeling. Onderweg is er geen mogelijkheid om iets te kopen. Ook zijn goede wandelschoenen met een goed profiel noodzakelijk.

Lengte: 17 km
Hoogteverschil: ruim 700 m.

Gallery iconTop iconCapileira-Poqueira GPX tracklogCapileira-Poqueira KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy