Wandelen in de Ardennen - Wandelen bij Spa langs beken en over de Malchamps

België vlag
Gallery icon
Map iconSpa-Malchamps GPX tracklogSpa-Malchamps KML tracklog

Voor het eerste wandelweekend van het jaar vertrekken we eind februari naar Spa in de Ardennen van België. We hebben twee leuke wandelingen en een leuk hotel, Le Soyeuru, gevonden in de buurt van Spa. Rond een uur of 10 komen we aan bij het begin van de wandeling. Er ligt veel meer sneeuw dan we verwachten en parkeren onze auto aan de N62, de weg tussen Francorchamps en Spa.

De wandeling gaat langs de Passerelle à la Promenade des Artistes en over de Fagne de Malchamps. Door de sneeuw beginnen we onze wandeling door het bos naar de Passerelle à la Promenade des Artistes. Via leuke wandelpaden dalen we af naar de buitenwijken van Spa. Net als we denken dat we vandaag de enige wandelaars zijn, komt er een groep van 30 personen langs die een twee daagse tocht maken. We houden een korte pauze op een bankje onder een afdakje. Het eerste bankje zonder een grote berg sneeuw.

Over een ontzettend mooi wandelpad verlaten we Spa en wandelen we verder door de bossen over de Passerelle à la Promenade des Artistes richting de Fagne de Malchamps. De verse sneeuw maakt het wandelen af en toe wat lastiger, zeker omdat er nog oude, tot ijs gevormde, sneeuw onder ligt. Maar we vinden de wandeling beide erg mooi en leuk. We dalen nog een keer af langs de Passerelle à la Promenade des Artistes voor we omhoog wandelen naar de Fagne de Malchamps. Tijdens de wandeling zijn de ijsformaties in de beekjes adembenemend om te zien. En in verse sneeuw zien we tal van sporen van groot wild wat leeft in de bossen bij Spa in de Ardennen.

Als we aankomen bij de Fagne de Malchamps zijn we de beschutting van het bos kwijt. Het waait hard, sneeuwt en de gevoelstemperatuur daalt ongeveer 10 graden. We lunchen bij het bezoekerscentrum op het terras uit de wind buiten. Het bezoekerscentrum is nog gesloten. Na onze lunchpauze vervolgen we onze wandeling bij Spa over het vlonder pad. Het is wel een beetje zoeken naar het pad, gezien het vlonder pad grote delen onder stuifsneeuw ligt. Een aantal stukken van het vlonder pad zijn niet meer zichtbaar en zoeken we verderop naar aanwijzingen waar het vlonder pad zich bevind. We volgen het wandelpad richting de uitkijktoren. Vandaag klimmen we in ieder geval niet naar boven, er staat te veel wind en het sneeuwt. We komen in de zomer wel een keer terug voor een rondwandeling bij Spa. Over een bosweg wandelen we terug naar de auto en gaan richting ons hotel.

De wandeling is in de winter ontzettend mooi om te wandelen. De wandelpaden zijn af en toe wat minder goed te zien door de sneeuw als in de zomer. Maar de sneeuw, de ijsformaties en het bos in de winter maken deze wandeling erg mooi. De wandelpaden zijn zeer goed begaanbaar en zijn afwisselend in boswegen en wandelpaden. Onderweg is bij het bezoekerscentrum de mogelijkheid om eten en drinken te verkrijgen. Echter buiten het toeristenseizoen is deze beperkt open.

Lengte: 16 km
Hoogteverschil: door het glooiende karakter in totaal ongeveer 400 m

Gallery iconTop iconSpa-Malchamps GPX tracklogSpa-Malchamps KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy