Wandelen in de Ardennen - Wandelen langs La Hoëgne en La Statte

België vlag
Gallery icon
Map iconLa_Hoegne_La_Statte GPX tracklogLa_Hoegne_La_Statte KML tracklog

We vertrekken vroeg in de ochtend richting de Ardennen in België. Onze eindbestemming voor de dag is Solwaster. Een klein gehucht bij de E 42 waar onze wandeling begint.

Het is even zoeken naar de parkeerplaats, maar als we onze auto bij een blauwe P hebben geparkeerd gaan we op pad. We lopen in de richting van La Statte, een leuk stroompje in de Ardennen. Hier volgen we in eerste instantie het pad wat gemarkeerd is met blauwe rechthoeken. Het pad loopt langs La Statte licht stijgend omhoog naar de Hoge Venen. Het pad slingert erg leuk langs en over het water. Het pad is redelijk makkelijk te lopen, hoewel er wel veel water op het wandelpad te vinden was. We steken een stenen brug over en lopen aan de andere kant het bos in.

Na het bos komen we een asfalt weg tegen die we oversteken. Het bankje is een aangename lunchplek. We vervolgen onze weg over het wandelpad door de Hoge Venen in de Ardennen langs La Statte. We komen uit op een verlaten asfaltweg welke we een tijd volgen. We komen een Amerikaans oorlogsmonument tegen als we vlak bij de Hoge Venen in de Ardennen zijn. Hier zoeken we een tijdje naar het wandelpad wat onze GPS aangeeft. Maar door veel snoeiwerkzaamheden is het pad niet meer zichtbaar.

We besluiten een ander pad te lopen en lopen aan de rand van de Hoge Venen langs een open vlakte. We lopen langs een mountainbike pad richting La Hoëgne in de Ardennen. Deze wandeling is een stuk toeristischer dan het wandelpad langs La Statte. Het wandelpad is goed onderhouden met vlonders en stukken wandelpad liggen steentjes om het pad makkelijk begaanbaar te maken. We komen in dit stuk van de veel andere wandelaars tegen. De wandeling naar beneden is erg leuk. Door de La Hoëgne stroomt veel water. En omdat er veel hoogteverschil is in het stuk waar te langs lopen zijn er verschillende kleine watervallen te zien in de La Hoëgne. We dalen af en komen bij een picknickplek uit. Hier kiezen we een bankje uit om nog even te genieten van het uitzicht van dit stuk van de Aradennen.

We lopen verder langs de La Hoëgne richting de parkeerplaats waar de meeste wandelaars beginnen. Onze auto staat echter in Solwaster en we lopen door over een gemeen klimmende zandweg. Het laatste stuk lopen we tussen de weilanden richting Solwaster. We eindigen onze wandeling bij de auto waarna we de Ardennen verlagen en weer naar Nederland rijden.

Lengte: ongeveer 18 km.
Hoogte verschil: ongeveer 300 m.

Het is een ontzettend leuke rondwandeling, maar door veel snoeiwerkzaamheden is het pad soms wat minder goed zichtbaar. De wandelingen langs La Statte en La Hoëgne zijn ook afzondelijk te lopen. Je loopt in beide gevallen langs de beekjes naar het eindpunt van de wandeling en neemt dezelfde weg terug. Onderweg is er geen horecagelegenheid, dus neem zelf voldoende eten en drinken mee.

Heb je nog een dagje extra in de Ardennen, bekijk dan de wandeling, Trôs Marets, Bayehon en de Warche, bij Malmedy. Dit is ook een ontzettend leuk wandeling bij de Hoge Venen in de Ardennen.

Gallery iconTop iconLa_Hoegne_La_Statte GPX tracklogLa_Hoegne_La_Statte KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy