Parque Nacional de la Caldera de Taburiente - Wandelen op La Palma

Canarische eilanden vlag
Gallery icon
Map icon

Het nationaal park de la Caldera de Taburiente is het grootste nationale park van La Palma, Spanje. De doorsnede van de Caldera de Taburiente is 10 kilometer en het noogste punt is Roque de Muchachos (2426 m). In 1954 werd de Caldera de Taburiente uitgeroepen tot nationaal park van Spanje.
Het nationale park is van vulkanische oorsprong en werd gevormd door meerdere uitbarstingen.

Door de verschilende uitbarstingen op La Palma zijn er ook verschillende lavastromen ontstaan. Tijdens verschillende wandelingen zijn bijvoorbeeld kussen lava, pyroclastische mantels, ronde lavaballen en basalt stukken te zien. Roque Idafe is bijvoorbeeld een rots ontstaan door een vulkaanuitbarsting waar het omliggende weg geërodeerd is. Zo zijn in de Caldera de Taburiente verschillende voorbeelden te vinden van vulkanisch gesteente.

Grote stukken van de Caldera de Taburiente op La Palma zijn begroeid met dennenbos. Dennenbomen kunnen met hun wortels in de rotsen stevigheid vinden en halen water uit de wolken die van zee de Caldera in waaien. Tijdens brand, branden de dennennaalden op de grond zo snel, dat de bomen hiervan weinig hinder ondervinden. De verkoolde buitenbasten van de bomen zijn tijdens een wandeling door de Caldera de Taburiente goed zichtbaar.
In het nationale park zijn verschillende wandelpaden aangelegd. De wandelpaden worden goed onderhouden en zijn over het algemeen goed aangegeven. Er is geen mogelijkheid om water of eten te krijgen in de Caldera de Taburiente, dus wie er wil wandelen zal zelf zijn eten en drinken mee moeten nemen.
Het informatiecentrum ligt vlak bij El Paso op La Palma. Momenteel zijn de verbouwingen voor een nieuw Centro de Visitantes nog in volle gang waardoor de informatie beperkt is. Wel zijn hier kaartjes verkrijgbaar met informatie over het nationale park, de wandelingen, parkeergelegenheden en uitzichtpunten.
Bij alle uitzichtpunten begint (of eindigt) wel een wandeling. Een van de langere wandelingen is vanaf Los Brecitos naar de Barranco de las Angustias, die wij tijdens deze vakantie op La Palma gelopen hebben. Op de parkeerplaats in de Barranco de las Angustias is een taxiservice aanwezig die je naar boven rijdt.
Voor het uitzichtpunt La Cumbrecita moet je, bij het informatiecentrum, je registeren om naar boven te mogen rijden. Er staan overigens genoeg borden langs de weg die je hieraan helpen herinneren.
Over de rand van de Caldera loopt de wandeling EL GR 13. Deze lange afstand wandeling loopt van Puerto de Tazacorte Hasta naar Faro de Fuencaliente. Bij mooi weer zal je met deze wandeling een schitterend uitzicht hebben over de Caldera de Taburiente en de stijle kusten van La Palma.

Wij hebben erg genoten van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente. Ondanks af en toe wat slechter weer hebben we de Caldera goed kunnen zien en ervaren hoe groot het gebied is. Je gaat je afvragen hoe immens groot de vulkaan moet zijn geweest voor de uitbarsting.

Bezoek La Palma vanuit een bijzondere accommodatie inclusief auto van Eliza was here. Bekijk de mogelijkheden met Eliza was here op La Palma.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy