Vakantie naar Gran Canaria - Informatie, klimaat en links

Canarische eilanden vlag
Map icon

Bungalow Parque Romantico
Parque Romantico is een heerlijk vakantiepark nabij de duine...

www.dejongintra.nl

Appartementen Cordial Mogan Valle
Appartementen Cordial Mogan Valle vind je in Puerto de Mogan...

www.sunweb.nl
Meer vakanties op Gran Canaria

Gran Canaria is één van de mooiste vakantie bestemmingen van de Canarische Eilanden die tot het koninkrijk Spanje behoren. De officiële taal op het eiland is Spaans en de munteenheid is de Euro. Gran Canaria ligt ongeveer 200 km van de kust van Afrika verwijderd. Door zijn ligging vlieg je van Schiphol in ruim 4 uur naar Gando in Las Palmas op Gran Canaria. Gando is het enige vliegveld op Gran Canaria. Het is op Gran Canaria altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Ook Gran Canaria kent een zomertijd en een wintertijd. De wegen op Gran Canaria zijn af en toe wat bochtig. Dit door de vulkanische oorsprong van het eiland. Toch zijn de wegen goed te bereiden op het eiland en kun je prima met je huurauto over Gran Canaria rijden. De bekendste attracties op Gran Canaria zijn: Roque Nublo, Maspalomas, het vogelpark Palmitos Park en de havenstad Puerto de Mogán. Roque Nublo behoort tot het Roque Nublo National Park. De Duinen van Maspalomas zijn een speciaal natuurreservaat vanwege zijn unieke woestijn karakter.

Natuur op Gran Canaria

Gran Canaria heeft een vulkanische oorsprong. Dit is overal op het eiland zichtbaar door de grillige bergen, steile rotspartijen en gestolde lava. Natuurlijk is de Caldera de Bandama vlakbij Las Palmas de Gran Canaria een duidelijk teken van vulkanisme op het eiland.
De natuur heeft zich aangepast aan de vulkanische oorsprong van het eiland. Er komen bijzondere planten voor op Gran Canaria, welke nergens anders in de wereld te vinden zijn. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar deze bijzondere plantsoorten. In het voorjaar zijn er verschillende soorten orchideeën die in bloei staan, maar ook andere bloemen en planten bloeien in deze periode. Een verzameling van de bijzondere flora van Gran Canaria vind je in de Botanische tuin, Viera y Clavijo, bij Las Palmas de Gran Canaria. Ook op Gran Canaria komt laurisilva voor, net als op de andere Canarische eilanden. Maar ook Pijnboombossen en Palmboomvaleien zijn te vinden op Gran Canaria.
Op Gran Canaria komen weinig grote dieren in het wild voor. Muizen, fretten, hagedissen en vogels etc komen wel veelvuldig voor op het eiland. Door de inwoners van Gran Canaria wordt op fretten gejaagd.
In de zee om Gran Canaria komen verschillende vissoorten voor. Zeedieren die in de wateren rondom Gran Canaria voorkomen zijn o.a. pijlstaartrog, zeeschildpadden, tonijnachtige, dolfijnen en walvissen.

Cultuur op Gran Canaria

De eerste bewoners op Gran Canaria waren de Guanchen. De oorsprong van de Guanchen is nooit achterhaald. Zij hadden een afwijkend uiterlijk dan Afrikanen of Europeanen. De eerste tekenen van de Guanchen dateert van 3000 v Chr. Zij noemden het eiland Tamarán, vrij vertaald Land van de Moedigen. Na jaren lange pogingen om Gran Canaria te veroveren slaagde Spanje in 1483 erin om Gran Canaria te veroveren. De Spanjaarden waren verbaasd over de leefwijze van de Guanchen, die nog in het stenentijdperk leefden. Vele Gaunchen verzetten zich tegen de Spaanse heerschappij. Velen werden verkocht als slaaf. Anderen pasten zich aan, bekeerde zich tot het Rooms-Katholieke geloof en trouwden met Spanjaarden. Tegenwoordig leven nog steeds afstammelingen van de Gaunchen op Gran Canaria, maar kennen weinig meer van de gebruiken van hun voorvaderen.
Een opvallend detail is dat Christoffel Colombus jaren lang op Gran Canaria woonde. Hij is vanaf de haven van Las Palmas de Gran Canaria vertrokken om het nieuwe land, Amerika, te ontdekken.
De meeste inwoners van Gran Canaria zijn van Spaanse afkomst en de bevolking is overwegend Katholiek. Gran Canaria is jarenlang de laatste haven geweest naar de nieuwe wereld. Hierdoor is op het eiland een mengeling van culturen ontstaan die naast elkaar de cultuur vormen die er nu is.
Het grootste deel van de inkomsten van Gran Canaria komt van toeristen die het eiland bezoeken. De Canarische eilanden zijn ook voor Spanaarden een favoriete vakantiebestemming.

Feestdagen op Gran Canaria

1 januari: Nieuwjaarsdag
februari of maart: Carnaval
1 mei: Dia del Trabajo (Dag van de arbeid)
3 mei: Día de la Cruz (Dag van het kruis)
30 mei: Día de Canarias (Dag van Canarias)
25 juli: Día de St. Jacobus (Dag van Sint Jacobus)
15 augustus: Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
12 oktober: Día de la Hispanidad (Nationale feestdag)
1 november: Todos los Santos (Allerheiligen)
7 december: Día de la Constitución (Onafhankelijkheidsdag)
8 december: Inmaculada Concepció (Onbevlekte ontvangenis Maria)
25 december: Kerstmis

Activiteiten op Gran Canaria

Aan de zuidkant van het eiland ligt de grootste badplaats van Gran Canaria. Maspalomas is de plaats om naar toe te gaan voor een strandvakantie. Je kunt wandelen door de duinen of lekker op een mooi zandstrand liggen. Ook worden vanuit Maspalomas genoeg activiteiten op zee geregeld voor toeristen. Natuurlijk kun je ook een busexcursie boeken waarbij je het hele eiland ziet. Maar nog leuker is om zelf een auto te huren en het eiland zelf over te rijden. De wegen zijn er prima om zelf met ene huurauto te rijden.
Op Gran Canaria liggen in totaal 8 verschillende golfbanen. Door het ideale klimaat is het mogelijk om hier het hele jaar van het uitzicht te genieten terwijl je een golf partijtje speelt.
De rotswanden zijn een ideale besteding van een klimvakantie. Er zijn op het eiland tal van rotsen die onder begeleiding van een lokale gids beklommen kunnen worden.
Ook is Gran Canaria een geliefde bestemming voor wielrenners en mountainbikers. Het eiland heeft uitstekende wegen die uitdagend zijn voor een actieve fietsvakantie.
Ook liggen over het hele eiland wandelpaden (Camino Real). Deze paden zijn in opdracht van de koning van Spanje aangelegd om verbindingen te leggen tussen dorpen. In de afgelopen jaren is er groot onderhoud uitgevoerd aan deze wandelpaden. Door deze wandelpaden is een wandelvakantie op Gran Canaria zeer goed mogelijk. Er zijn vele leuke wandelpaden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Voor meer informatie over wandelen, kun je ons reisverslag wandelen op Gran Canaria lezen.

Klimaat op Gran Canaria

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 14 14 14 15 16 17 19 20 20 18 17 14
Temperatuur (max. °C) 20 20 21 21 22 24 27 28 27 25 23 21
Dagen neerslag per maand 5 5 5 3 2 1 1 1 3 5 5 6
Neerslag (min. mm) 5 5 5 5 0 0 0 0 5 5 30 30
Neerslag (max. mm) 30 30 30 30 5 5 5 5 30 30 60 60
Uren zon per dag 7 7 7 8 9 9 9 9 8 7 7 6

Een vakantie naar Gran Canaria staat bijna altijd garant voor mooi weer. Het hele jaar door is de temperatuur aangenaam. Alleen in de zomer kan het plaatselijk boven de 40 graden worden. Het regent niet vaak op Gran Canaria, maar als het regent is het mogelijk dat er stortregens vallen met overstromingen als gevolg. In het noorden van Gran Canaria valt meer neerslag dan in het zuiden van het eiland. In de hoger gelegen gebieden op Gran Canaria is de temperatuur lager en komt af en toe sneeuw voor. Er is geen jaargetijde dat Gran Canaria niet geschikt is voor een zonvakantie.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Gran Canaria

Wil je gaan wandelen op Gran Canaria of met de auto het eiland verkennen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Gran Canaria.

Gran Canaria op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Gran Canaria, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

 

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy