Wandelen van Casa del Monte naar Los Tilos - Wandelen op La Palma

Canarische eilanden vlag
Gallery icon
Map iconLos_Tilos GPX tracklogLos_Tilos KML tracklog

Vandaag vertrekken we vroeg richting Los Sauces aan de oostkant van La Palma. Hier slaan we een één richting weg in richting Los Tilos. We komen bij een parkeerplaats met een klein hokje wat dient als taxiservice/informatiecentrum. Het echte informatiecentrum ligt 200 meter verder de weg af, maar hier is geen parkeergelegenheid.
Bij het kleine hokje vragen we naar de mogelijkheid om een taxi naar Casa Del Monte op La Palma nemen. De taxi zal over niet al te lange tijd arriveren en zal ons naar een hoogte brengen van 1300 meter naar Casa Del Monte. De kosten per persoon voor deze taxi is € 15,00. (2008) Na een klein uurtje met de taxibus rijden, arriveren we boven bij een schuilhut. De taxirit duurt met name zo lang omdat deze over een onverharde, niet al te beste, weg gaat.
Bij Casa Del Monte bij Los Tilos op La Palma eten we een broodje en vertrekken op weg naar beneden. Het informatiebord boven geeft informatie over de wandeling. De wandeling zal door 13 tunnels gaan en het pad kan bij regenachtig weer glad zijn. Het water uit de levada is volgens de taxichauffeur drinkbaar, maar wij vertrouwen op onze camelbaks met ons eigen water.

Het eerste stuk van de wandeling gaat langs de levada. Dit gedeelte van de wandeling doet erg denken aan Maidera. Ook hier hebben we verschillende wandelingen gemaakt langs levada's. Het voordeel van een levada wandeling is, dat deze wandelingen weinig echt hoogte verschillen kennen. We dalen het eerste stuk lekker rustig af. De eerste tunnel is direct de langste tunnel. Ruim 400 meter lopen we met zaklampen door een verder pikdonkere tunnel. Hier en daar is de tunnel wat lager of in eens wat smaller, wat het wandelen door een tunnel niet makkelijker maakt. Aan het einde van de tunnel wordt het weer licht en lopen we door omgeven door laurierbos. Onderweg tussen de tunnels door hebben we spectaculaire uitzichten over Los Tilos op La Palma en af en toe verschijnt het zonnetje door de wolken. Misschien wordt het toch nog een hele mooie dag. Er werd van te voren gewaarschuwd om niet te leunen tegen de houten hekken die zijn geplaatst. Ze staan misschien wel redelijk stevig, maar er missen toch ook wel een hoop stukken. En de afgronden zijn erg stijl naar beneden, niet een plek om te vallen.

We komen bij de 'galerij' tunnel. In deze tunnel regent het erg hard. Voor de tunnel ruimen we onze camera's op en trekken de regenjassen aan. We lopen in de tunnel door het water. Een klein strookje aan de rechterkant is niet zo diep dat je er natte sokken van krijgt. In de tunnel proberen we wat foto's te maken van al dat water wat naar beneden komt. Enigszins nat geregend komen we aan de andere kant naar buiten. En zien we de waterval Nacientes de Marcos op La Palma. Deze waterval voedt de levada. Een oorverdovend lawaai komt van het vallende water af en het pad is nat van de hoeveelheid water wat naar beneden komt. We lopen een stukje omhoog langs de Nacientes de Marcos waar we een plekje zoeken om te lunchen. De stenen muur van de levada bied een goede mogelijkheid om even te zitten. Het eerste gedeelte van de wandeling voor Los Tilos op La Palma zit erop. Een leuke wandeling door 13 tunnels!

Voor het tweede gedeelte van de wandeling dalen we af langs de Barranco del Agua.
Door een sprookjesachtig bos lopen we naar beneden naar de rivierbedding. Een gedeelte van het pad gaat door de rivierbedding van de Barranco del Agua op La Palma en gaat over grote rotsblokken. Enige handigheid om het pad te zoeken is mooi meegenomen. Het is geen uitgelopen pad, maar je zoekt zelf je weg door de droogstaande rivier.

Afstand: ongeveer 12 km
Hoogteverschil: 900 meter afdalen

Op zoek naar een kleinschalige accommodatie op La Palma inclusief auto? Bekijk de mogelijkheden eens met Eliza was here op La Palma.

Gallery iconTop iconLos_Tilos GPX tracklogLos_Tilos KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy