Vakantie naar Tenerife - Informatie, klimaat en links

Canarische eilanden vlag
Map icon

Hotel Iberostar Bouganville Playa
Hotel Iberostar Bouganville Playa ligt op een ideale plek, n...

www.sunweb.nl

Finca La Majadera
...

www.elizawashere.nl
Meer vakanties op Tenerife

Tenerife is een van den populairste vakantie bestemmingen van de Canarische Eilanden. Tenerife de grootste eiland maar met 880.000 inwoners niet het meest dichtbevolkte eiland van de Canarische Eilanden. Tenerife hoort bij Koninkrijk Spanje en de voertaal op het eiland is Spaans. Doordat Tenerife bij Spanje hoort, is de munteenheid de Euro. Tenerife ligt ongeveer 200 km verwijderd van de kust van Marokko. Vanaf schiphol vlieg je in ongeveer 4 uur naar een van de twee internationale vliegvelden van Tenerife. In het noorden ligt Luchthave Tenerife Noord, vlakbij de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. In het zuiden ligt Luchthaven Tenerife Zuid vlakbij Granadilla de Abona. Op het zuidelijke vliegveld landen de meeste vluchten vanuit Nederland. Door de ligging is het op Tenerife altijd 1 uur vroeger dan in Nederland, zowel in de wintertijd als in de zomertijd.
De infrastructuur op Tenerife is uitstekend. Er ligt een snelweg van noord naar zuid en de secundaire wegen zijn erg goed te rijden. De wegen worden goed onderhouden en bieden de actieve vakantieganger tal van mogelijkheden om het eiland te verkennen. Tenerife staat natuurlijk bekend om de vulkaan de Teide, maar ook piramides van Güímar, de bergen bij Anaga, Het Auditorio de Tenerife en het Siam Waterpark zijn erg populair.

Natuur op Tenerife

De natuur op het eiland is net zo variërend als het eiland Tenerife zelf. Op zeeniveau tot ongeveer 300 meter bevinden zich grote bananenplantages. Vanwege de kleine soort bananen (de dwergbanaan) die op Tenerife groeit zijn deze niet te gebruiken voor de export.
In het hogere, droge noorden vind je vooral cactussen, amandel en dadelbomen, en suikerriet tegen.
Het droge gedeelte van Tenerife is gebroeid met kandelaberwolfsmelk (cardón) en de koning-jubawolfsmelk.
Het dierenrijk op Tenerife is niet heel erg uitgebreid. Er leven een paar vogelsoorten op het eiland. Van reptielen zijn de hagedis de meest voorkomende en de zoogdieren worden vertegenwoordigd door de konijnen, hazen, muizen en ratten. In de zee om Tenerife heen vind je een grotere diversiteit aan leven. Zalmen, Zeeschildpadden, Haaien, dolfijnen, walvissen en orka's zwemmen rondom het eiland.
Het eiland is ontstaan uit vulkanisme. Overal op het eiland is dit zeer goed te zien. De vulkaan, el Teide, is de bekendste berg van het eiland. De hoogvlakte om El Teide heen is geheel bedolven onder lava. Recentelijke uitbarstingen van 200 jaar geleden zijn zichtbaar aan de pikzwarte lava stromen over el Teide. El Teide is met 3718 m ook de hoogste berg van Spanje. In 1954 werd het gebied om El Teide een nationaal park (Parque Nacional del Teide) en werd in 2007 aangemerkt als wereld erfgoed door UNESCO.

Cultuur op Tenerife

De eerste bewoners op Tenerife waren de Guanche. Deze bevolking stonden bekend als de moedigste en de meest gevreesde bewoners van de Canarische Eilanden. De Guanche stammen af van de inwoners van noordwest Afrika. De Guanche waren grotbewoners.
Ongeveer 500 jaar geleden kwamen de Spanjaarden aan wal baai van Añaza, tegenwoordig Santa Cruz. Alonso Fernández de Lugo kreeg van het Spaanse Koningshuis de opdracht om alle bastaarden uit te roeien. Maar de Guanche waren welwillend en pasten zich aan aan het nieuwe regiem van de Spanjaarden. Toch wilde de koning van Raoro de Spanjaarden verdrijven van het eiland. Alle krijgers werden verzameld en de Spanjaarden werden teruggedrongen naar baai van Acentejo. De Spanjaarden verloren vele strijders en besloten anderhalf jaar later terug te slaan. Op 25 december 1495 veroverden de Spanjaarden Tenerife.
In 2008 opende het museum van Tenerife zijn deuren en laat het leven van de Guanche zien.
De meeste inwoners van Tenerife zijn van Spaanse afkomst en daarmee is de grootste godsdienst op het eiland Katholiek.

Feestdagen op Tenerife

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
In februari of maart: Carnaval
In arpil of mei: Witte donderdag, Goede vrijdag en Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
In mei of juni: Pinksteren
30 mei: Dag van de Canarios
25 Juli: Dag van de Spaanse Heilige Jacob
12 oktober: Dag van de ontdekking van Amerika
1 november: Allerheiligen
6 december: Grondwetsdag
8 december: Maria's Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis

Activiteiten op Tenerife

Er is zowel voor de strandvakantie als voor de actieve vakantie genoeg te doen op Tenerife. Tenerife heeft aan de zuidkant van het eiland verschillende lavastranden. Los Cristianos en Playa de las Americas zijn de grootste badplaatsen op Tenerife. Hier vind je veel georganiseerde watersport, zoals boottochten, waterskiën, duiken etc. Ook kun je vanuit deze plaatsen georganiseerde dagtochten over het eiland regelen. Ook kun je een wandeling door de Masca vallei georganiseerd doen. Dan loop je door een ontzettend mooie vallei en wordt je aan het eind met een bootje terug gebracht.
Of je huurt een auto en gaat zelf het eiland verkennen. De wegen op Tenerife zijn prima zelf te bereiden. In elke plaats kun je wel een auto huren en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. En tijdens je autorit, heb je verschillende zeer mooie uitzichten over het eiland, maar ook over de omliggende eilanden.
Er zijn op Tenerife genoeg wandel en fiets mogelijkheden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet rondom Pico El Teide en in de regio van Anaga.
Ook zijn het museum van Tenerife, het Auditorio de Tenerife en de pittoreske dorpjes een leuke besteding van een vakantie op Tenerife. Het eiland kent ook 9 golfbanen aan de oostkant van het eiland. Ook als golfbestemming is Tenerife, mede door het klimaat, een geschikte vakantiebestemming.

Klimaat op Tenerife

Maand => Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temperatuur (min. °C) 15 14 15 16 18 20 21 22 21 19 17 15
Temperatuur (max. °C) 20 20 21 22 24 25 28 29 27 25 22 21
Dagen neerslag per maand 10 8 6 4 3 1 1 1 2 4 7 9
Neerslag (min. mm) 60 30 30 30 5 0 0 0 5 30 60 60
Neerslag (max. mm) 100 60 60 60 30 5 5 5 30 60 100 100
Uren zon per dag 6 7 7 9 10 11 10 9 8 7 6 6

Tenerife kent drie verschillende klimaten. In het zuiden is het warm en droog. Op vakantie heb je hier de meeste kans op mooi weer. Er valt weinig neerslag en de temperatuur kan in de zomer oplopen tot 40 graden. In het noorden is het, in vergelijking met het zuiden, koeler. De omgeving is groener wat voort komt uit de hoeveelheid regen die er valt in combinatie met lagere temperaturen. Rondom El Teide kan de temperatuur overdag erg hoog oplopen, maar doordat het een hoogvlakte is, kan het weer sneller omslaan en kan de temperatuur snel dalen. Over het algemeen genomen heb je in de zomerperiode een redelijk grote kans op mooi weer. In de wintermaanden valt de meeste neerslag.

Kaarten van en reis- en wandelgidsen voor Tenerife

Wil je gaan wandelen op Tenerife of met de auto het eiland verkennen? Ga dan niet onvoorbereid op pad. Kijk hier voor kaarten en reis- en wandelgidsen voor Tenerife.

Tenerife op het internet

Hier vind je diverse links die wij hebben gebruikt tijdens het plannen van onze vakantie naar Tenerife, of die we in de loop van tijd hebben gevonden tijdens het onderhouden van onze website.
Heb je een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Top icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy