Op jacht naar de Big Five in Zuid-Afrika - Rondreis in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika vlag
Gallery icon
Map icon

Zuid-Afrika - Westkaap- en Oostkaap
gezinsvakantie per huurauto langs hotels, safari-tenten en h...

www.snp.nl

Groepsrondreis Zuidelijk Afrika Hoogtepunten
Tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswa...

www.sawadee.nl
Meer rondreizen in Zuid-Afrika

Iedereen die naar Kruger National Park in Zuid-Afrika gaat, hoopt een glimp op de vangen van de Big Five. Sommige zijn snel zichtbaar, anderen zijn veel moeilijker te vinden. De Big Five bestaat uit de Buffel, Leeuw, Luipaard, Neushoorn en de Olifant.

De Big Five in Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrikanen heeft de Big Five een bijzondere betekenis. Natuurlijk wil iedereen de Big Five in levende lijven zien, maar voor veel Zuid-Afrikanen is dit niet mogelijk. Toch zien ze dagelijks de dieren van de Big Five. Op de briefjes van de Rand zijn de verschillende dieren afgebeeld. Op de 10 Rand staat de neushoorn afgebeeld. Op de 20 Rand de olifant, op de 50 Rand de leeuw, op de 100 rand de Buffel en op de 200 Rand de luipaard. Wij vroegen een Zuid-Afrikaan welk dier op het 200 Rand briefje was afgebeeld. Zijn antwoord hierop was dat het een Luipaard was. Een 200 Rand briefje zie je bijna nooit, net als de luipaard.

 

De Buffel

De buffel is het minst populaire dier van de Big Five. De buffel graast in de buurt van water en leeft in kuddes. Buffels zijn bijzonder mooie beesten om te zien en zijn herkenbaar aan hun horens.
Het heeft best lang geduurd voor we onze eerste buffels zagen. De eerste buffels zagen we in kuddes op een zeer grote afstand. De laatste buffel die we zagen, stak net zijn kop door de begroeiing langs de weg toen we er voorbij reden.

De Leeuw

De leeuw is de koning van het dierenrijk. Leeuwen leven in groepen, waarbij de vrouwelijke dieren de dienst uitmaken. Leeuwen jagen in groepen van 4 tot 5 vrouwtjes waarbij met gemak een giraf, zebra, wildebeest of koedoe gedood kan worden. Op het moment dat de prooi gedood is, mogen de mannetjes als eerste eten. Hierna mogen de vrouwtjes en welpen eten. Als de prooi niet helemaal op is, blijft één van de leeuwen achter om de prooi te beschermen tegen aaseters en komt de kudde af en toe een hapje nemen. Een leeuw is in staat om ongeveer 20 uur per dag niks te doen of te slapen. Alleen als ze honger hebben komen ze in actie om te jagen. In principe gaan leeuwen mensen uit de weg, behalve als ze honger hebben of zich bedreigd voelen.
De leeuw was voor ons het tweede dier van de Big Five die we zagen. We zagen een groep van heel dichtbij. (Zie het reisverslag van Gomo Gomo Game Lodge) Ook zagen we in Kruger een groep die net een giraffe had gedood en deze aan het eten waren. De leeuw was wel heel bijzonder om te zien.

De Luipaard

De luipaard is het moeilijkst om te vinden in het wild. De luipaard is alleen actief na zonsondergang en leeft voornamelijk in bomen. De luipaard is ook erg schuw en is daardoor moeilijk te spotten. De luipaard leeft solitair en jaagt op kleinere prooien. Impala's zijn een zeer populaire maaltijd voor luipaarden. De prooi is snel te doden en is daarmee geen bedreiging meer voor de solitaire luipaard.
Met het zien van de luipaard hebben we ons de woede van een aantal Zuid-Afrikanen op de hals gehaald. Het eerste dier van de Big Five wat we zagen waren twee luipaarden op ongeveer 15-20 meter van ons af. Later hebben we nog een keer een andere gezien, maar die zat ver weg in een boom. Maar goed, even terug komen op de woede van de Zuid-Afrikanen. We hebben een aantal Zuid-Afrikanen gesproken die elk jaar een paar keer naar Kruger gingen om op zoek te gaan naar de luipaard. Eén van hen heeft er 20 jaar over gedaan om voor het eerst een luipaard te spotten. Toen wij vertelden hoe dichtbij wij hem gezien hadden, waren ze wel redelijk jaloers. Toch waren de Zuid-Afrikanen voor ons wel blij dat we hem gezien hadden en waren onder de indruk van de foto's die we de luipaarden hadden gemaakt.

De Neushoorn

De neushoorn is een van de grootste landdieren op aarde. Alleen de olifant is groter dan de neushoorn. In Zuid-Afrika leven twee soorten neushoorns. De Witte Neushoorn komt alleen voor in Kruger National Park. De Zwarte Neushoorn komt in heel Zuid-Afrika voor. De neushoorn is selectief in zijn voedsel en beperkt zich vooral tot het eten van gras. De neushoorn leeft solitair en heeft een beperkte leefomgeving. Een neushoorn leeft in een territorium waar altijd water in de buurt is. Een neushoorn is te herkennen aan de twee horens op zijn neus. De witte neushoorn is te herkennen aan zijn lichte kleur en zijn brede mond. De volwassen neushoorn heeft geen natuurlijke vijanden. De mens is zijn grootste vijand door de interesse in de horens op zijn neus.
De neushoorn was voor ons het lastigste dier om te spotten. (zie reisverslag Kruger Berg-en-Dal) In Kruger en St. Lucia zagen we de witte neushoorn. De zwarte neushoorn hebben we helaas niet gezien.

De Olifant

In Zuid-Afrika komen alleen de Afrikaanse olifanten voor. De oren van de Afrikaanse olifant zijn groter dan die van de Aziatische olifant. De oren van de Afrikaanse olifant worden gebruikt voor ventilatie en het verspreiden van lichaamsgeuren. De mannelijke olifant laat continu urine en zweet achter om zijn territorium af te bakenen. Olifanten leven in hechte kuddes en leven onder andere van de schors van bomen, waar zij energie en water uithalen. Vaak zie je olifanten al van een grote afstand, gezien de grootte van het beest. De olifant is het grootste landdier op aarde.
Wij zagen onze eerste olifanten tijdens een game drive in Kruger (zie reisverslag Gomo Gomo Game Logde). Toen zagen we de olifanten zo dichtbij dat we ze bijna aan konden raken. Hoewel je dat op dat moment echt wel laat! In Kruger en in Addo Elephant National Park hebben we verschillende olifanten gezien. Olifanten eten ongeveer 200 kg eten per dag, dus je hebt grote kans deze te zien als ze aan het eten zijn.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy