Cradock en Mountain Zebra National Park - Rondreis in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika vlag
Gallery icon
Map icon

Groepsrondreis Zuid-Afrika Tuinroute
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Zuid-Afrika bezoeke...

www.sawadee.nl

Zuid-Afrika - Westkaap- en Oostkaap
gezinsvakantie per huurauto langs hotels, safari-tenten en h...

www.snp.nl
Meer rondreizen in Zuid-Afrika

De volgende overnachtingsplek in Zuid-Afrika is Cradock. We slapen in Die Tuishuise in Cradock. Dit hotel bestaat uit een hele straat (Market Street) van opgeknapte victoriaanse huizen. We krijgen een groot huis voor ons samen en nemen intrek in deze prachtige woning.

Het weer zit alleen niet echt mee. Het regent al bijna de hele dag en we overleggen wat we gaan doen. Vlakbij Cradock ligt Mountain Zebra National Park. We besluiten, ondanks het weer, toch naar Mountain Zebra National Park te rijden. Op de heenweg hebben we last van stortregen en we overleggen of we doorrijden. We rijden het laatste stuk over een onverharde weg het park in. Bij de gate vragen we aan de ranger of de wegen in Mountain Zebra geschikt zijn voor een normale auto. Hij verzekert ons dat we in het park goed met een gewone auto kunnen rijden.
Dus we rijden door naar de receptie en betalen de conservation levy. We krijgen een kaart mee van het park met de wegen in het park en kijken welke we nog kunnen rijden voor de gate sluit. De ranger vertelt ons dat de Kranskop Loop een senic drive is. Gezien het slechte weer besluiten we de Rooiplaat Loop te lopen. De Rooiplaat Loop staat bekend als de Game drive loop. Hier lopen de meeste dieren rond.
Het is nog niet opgehouden met regenen en de meeste dieren staan met de kont naar het weer. We zien verschillende hartenbeesten, buffels, blesbokken en struisvogels. Het enige wat we in Mountain Zebra niet zien is een zebra.
We rijden in het kort over de Kranskoploop, de Rooiplaat loop, Link Road en de Urbejane loop. Na een middag in Mountain Zebra is het tijd om naar de gate te rijden en het park uit te rijden voor deze sluit.
Mountain Zebra is een mooi park. Ondanks het slechte weer hebben we wel een goede indruk van het park gekregen. De natuur in het park is ontzettend mooi. De gravelwegen in het park zijn goed te rijden met een gewone auto. Mountain Zebra is zeker een bezoekje waard.

We hebben afgesproken om in die Thuishuise te eten. En rond 7 uur worden we door iemand van het hotel opgehaald om te gaan dineren in het restaurant van het hotel. We raken in gesprek met een Nederlander die al jaren in Cradock komt. Hij verteld ons over het verschil tussen krottenrijken en townships en hoe het leven is voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Ook verteld hij over de projecten die hij gestart is in Cradock. Samen met de lokale bevolking heeft hij een school gebouwd, een kinderdagopvang en een restaurant. Hij huurt lokale mensen in om het werk te doen, haalt de nodige bouwmaterialen uit de winkel in de township en zorgt dat een lokale eigenaar en beheerder wordt van het project. Aan het eind van het gesprek vraagt hij of we geïnteresseerd zijn om met hem een rondje te rijden in een township. Wij, als toeristen, rijden met een grote boog om deze townships, dus we gaan graag op zijn aanbod in. Na het ontbijt vertrekken we in zijn auto richting de township. Onderweg laat hij ons zien welke projecten hij gerealiseerd heeft en verteld hij van alles over de township. We ontdekken dat een township vol staat met Mandela huisjes die ze aangewezen krijgen. Als men geld heeft, kan de eigenaar deze uitbreiden. En het valt op dat sommige inwoners er een hele villa van hebben gemaakt en sommige nog steeds in het originele huisje wonen.
Ook wijst hij ons op een monument in aanbouw voor de Cradock Four. Een keerpunt in de geschiedenis van Cradock en Zuid-Afrika.

De officiële homepage van Mountain Zebra National Park

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy