Akureyri - Hvammstangi - Hvítserkur - Illugastaðir - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vandaag rijden we van Akureyri naar Hvammstangi, een afstand hemelsbreed van 130 kilometer. Het saaiste stuk IJsland dat we gereden hebben. Dus arriveren we al vroeg bij onze slaapplaats in de omgeving van Hvammstangi. Om de rest van de dag nog wat leuke dingen te zien rijden we de weg 711 richting het noorden. Voor het meertje Vesturhópsvar slaan we rechts af richting Borgarvirki. Een grote basaltpartij van 15 meter hoog met in het midden afgebrokkelde basaltstenen. Het is niet duidelijk wie de muur aan de oostzijde heeft gebouwd. Wel is bekend dat het ooit bewoond is geweest. Er zijn restanten van twee huizen en een bron gevonden.

Via de stoffige gravelweg rijden we door naar Hvítserkur op IJsland. Een slechte weg leidt ons naar de parkeerplaats een stukje lager dan de hoofdweg. Het wandelpad leidt naar een rotsformatie in de zee waar een prehistorisch dier in gezien kan worden. De naam Hvítserkur betekent letterlijk wit shirt, vanwege alle vogelpoep op de rots. De legende vertelt dat deze rost vroeger een trol was die bij zonsopkomst versteend is.

Als we de hoofdweg (711) vervolgen stoppen we bij Illugastaðir Stapar om zeehonden te zien. De afslag lijkt op een weg naar de boerderij toe, maar er ligt een parkeerplaats voor toeristen naast. De boer heeft, om toeristen te trekken, een wandelpad en toiletten aangelegd. Over het 900 meter lange wandelpad loopt je tussen de broedende eenden door. Nadat de eenden met hun kuikens uitgevlogen zijn, wordt het dons uit de nesten gehaald. En aan de vlaggetjes te zien heeft deze boer heel veel eenden op zijn stuk grond.

Aan het einde van het wandelpad kom je bij de kust van IJsland en zie je in de verte de zeehonden op de rotsen liggen. We blijven een tijdje kijken in de hoop dat er nog eentje wat dichterbij komt. Maar de meeste liggen in de zon en zijn niet vooruit te branden.
Op meer plaatsen langs de kust kun je terecht om zeehonden te zien. De plekken zijn gemarkeerd met borden met een zeehond erop.
Een gekke spitse rotspunt vind je bij Hamarsbúð op IJsland. Hierover is weinig informatie te vinden, maar hij ziet er grappig uit. Langs een paadje door het weiland kun je helemaal naar het strand lopen.
We eten 's avonds in Hvammstangi.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy