Rijden over de binnenland weg F 550 Kaldidalur - Rondreis op IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vandaag rijden we van Borgarnes naar Thingvellir en de snelste route is over de F 550 Kaldidalur. De Kaldidalur is een van de kortste onverharde binnenland wegen van IJsland. Deze F 550 wordt vaak gereden door chauffeurs die minder ervaring hebben op onverharde wegen. De F 550 Kaldidalur kent namelijk geen hele steile hellingen en geen rivierdoorsteken. De Kaldidalur betekent ‘koude dal’ en is 35 km lang rijden over puin, gruis en grind.

Voor we de F 550 Kaldidalur op rijden, stoppen we eerst nog even bij de Hraunfossar wat lava waterval betekent. De Hraunfossar is een 900 m brede waterval waar water zich een weg baant tussen de lava door van het Hallmundarhraun in de rivier. De Hraunfossar is uniek, gezien bijna alle watervallen in een rivier liggen. Het Hraunfossar water komt van een paar kilometer ondergrond in de rivier terecht.

Een klein stukje stroomopwaards ligt de Barnafoss. In deze geul buldert het water van de Hvítá zich door de Barnafoss heen. De Barnafoss betekent kinderwaterval en kent de volgende legende.Over de Barnafoss zou een natuurlijke brug hebben gelegen die door de oude bewoners van IJsland gebruikt werd om naar de kerk te gaan. Twee kinderen vielen van de brug waarop hun moeder de brug heeft vernietigd, vandaar de naam kinderwaterval.

Vanaf de watervallen rijden we over de F 550 Kaldidalur richting Thingvellir. Onderweg stoppen we regelmatig om van de schitterende uitzichten te genieten. We hebben, ondanks de bewolking, behoorlijk mooie uitzichten over de Langjökull en de Eiríksjökull. De weg is redelijk goed, ondanks de vele regen van de afgelopen maanden. Boven op de pas houden we een korte pauze en genieten van het uitzicht. De natuur is niet veel aan te zien, behalve heel veel gruis, grind en lava. Dan rijden we verder richting de bewoonde wereld in de buurt van Thingvellir waar we de dag erna gaan wandelen.

Lengte: 35 km

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy