Het gletsjermeer Jökulsárlón - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

De Jökulsárlón op IJsland is ontstaan uit het terugtrekken van de gletsjer Breiðamerkurjökull. De Breiðamerkurjökull is een kleine gletsjer van de grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull. Als de gletsjer zich terug begint te trekken smelt op het laagste punt de gletsjer af. In de geul waar vroeger ijs lag, vormt zich een gletsjermeer.

De Jökulsárlón mondt uit in de zee. De ijsbergen die van de gletsjer afbreken, lopen vast op de bodem van het meer. Als deze genoeg gesmolten zijn, drijven zij verder richting de zee. Op het punt waar het gletsjermeer uitmondt in zee, liggen dan ook veel grote ijsbergen. Pas in de zee smelten zij volledig. Het Jökulsárlón meer is een van de nieuwere gletsjermeren van IJsland. Rond 1930 ontstond dit gletsjermeer na het terugtrekken van de Breiðamerkurjökull. Maar sinds die tijd, groeit deze erg snel. Het meer is ongeveer 200 meter diep.

Toen we de tweede keer bij Jökulsárlón op IJsland aankwamen zagen we de Breiðamerkurjökull liggen en de grootte van het gletsjermeer. Bij de parkeerplaats worden boottochten aangeboden over het gletsjermeer. Tevens is er op de parkeerplaats een souvenirwinkel en een gelegenheid om koffie met wafels te kopen.

Naast de Jökulsárlón liggen nog twee kleinere maar minder bekendere gletsjermeren.
De Breiðárlón en de Fjallsárlón, beide gletsjermeren van IJsland zijn met de auto moeilijker te bereiken, maar zeker zo mooi. Mocht je tijd hebben tijdens je rondreis in IJsland, rijdt dan de gravelwegen in en bezoek de twee minder toeristische gletsjermeren.

Jökulsárlón is één van de grotere toeristische attracties in IJsland.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy