Mývatn - Goðafoss waterval - Laufás - Akureyri - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vanaf Mývatn rijden we naar Akureyri, de tweede grootste stad van IJsland. Hemelsbreed een afstand van ongeveer 60 kilometer. Door een vrij kaal landschap rijden we over de 1 richting een prachtige waterval. Vanaf de andere kant van de rivier is de Goðafoss op IJsland al van ver te zien. Goðafoss is een waterval van 30 meter breed en 12 meter hoog. Letterlijk betekent Goðafoss waterval van de goden. En als de ochtendzon op de waterval schijnt begrijp je waarom. Het licht weerkaatst in het water wat een groenachtige kleur geeft.

We rijden verder richting Laufás. Deze turfboerderij was tot 1936 bewoond door een priester. De gerestaureerde boerderij is omgebouwd tot een museum dat een goede indruk geeft hoe men vroeger leefde in Laufás en in IJsland.

We komen aan in Akureyri, de op een na grootste stad van IJsland en nemen een kijkje in deze stad. De kerk van Akureyri is in dezelfde stijl gebouwd als die in Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, alleen veel kleiner. Via een leuke trap kom je aan de zijkant van de kerk uit. De trap aan de voorkant komt uit bij de winkelstraat. Bij de universiteit van de stad kun je op een heuvel klimmen waar je een mooi uitzicht hebt over Akureyri. Verdere bezienswaardigheden zijn het nonnenhuis, verschillende musea en een botanische tuin.

Omdat onze overnachting in een vakantie boerderij in de omgeving van Akureyri is, droppen we daar onze bagage voor we verder richting het noorden van IJsland rijden. Via Dalvík en Olafsfjördur rijden we door het dal van Lágheiði. Een gravelweg met verschrikkelijk mooi uitzicht over dit dal. We vervolgen onze weg naar Siglufjörður. Tijdens onze rondreis door IJsland hebben we al verschillende eenbaansbruggen gezien, maar tijdens de rit naar Siglufjörður komen we twee eenbaanstunnels tegen. Gelukkig zijn er in de tunnel veel inhammen om het tegemoet komende verkeer te laten passeren. Siglufjörður is een dorp wat ontstaan is uit de haringvisserij. In de begin van de 20ste eeuw was dit de IJslands belangrijkste vissersplaats voor de haringvisserij. Het dorpje groeide snel naar ruim 3000 inwoners. Toen de haringscholen voor de kust van IJsland verdwenen raakte Siglufjörður snel in verval. In het museum wordt de opkomst, hoogtij en het verval weergegeven. Het dal in IJsland doet denken aan de Alpen.
Via Hofsós rijden we terug naar Akureyri.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy