Naar de waterval Háifoss, de opgraving van Stöng en het schitterende dal van Gjáin bij Landmannalaugar en de Hekla - Rondreis op IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconStong GPX tracklogStong KML tracklog

In de buurt van Landmannalaugar zijn een paar leuke plekken om te stoppen. Na het avondeten in onze jeugdherberg vertrekken we weer om nog een leuke waterval te bekijken. We rijden terug in de richting op de 32 richting Háifoss. Het staat aan de weg aangegeven, maar de weg er naar toe is onverhard. Ook lijkt het geen officiële weg, maar een service road voor de dam. We rijden achter de bordjes aan waar we aan het einde een parkeerplaats tegen komen. We stappen uit en horen de Háifoss al bulderen, maar zien hem nog niet. Om de Háifoss te zien moeten we een paar 100 meter naar beneden wandelen. En in eens verschijnt daar de Háifoss. Wauw, wat een waterval. De Háifoss valt 122 meter recht naar beneden en is daarmee een van de hoogste watervallen in IJsland. Het bulderende vallende water creëert een mist in het dal van de Háifoss. Na een half uurtje genoten te hebben van de Háifoss rijden we verder naar Stöng en Gjáin.

De weg van Háifoss naar Stöng en Gjáin staat wel op de kaart, maar is een redelijke uitdaging voor mensen die nooit een riviertje doorgestoken zijn of gewend zijn aan asfalt wegen. Maar keren op de weg heeft niet heel veel zin, dus we rijden door tot we de parkeerplaats van Stöng tegenkomen. Hier parkeren we onze auto en wandelen naar de opgravingen van de vergane boerderij van Stöng. Dit dal is altijd heel vruchtbaar geweest, tot de Hekla uitbarstte. De boerderij van Stöng was een van de laatste boerderijen die verlaten werd. Tegenwoordig is er een grote loods omheen gebouwd en kun je de opgravingen van de boerderij bezoeken. Er wordt uitgelegd welke delen van de boerderij gebruikt werden, het vrouwen deel, het mannendeel, deel voor de beesten etc. Wij vonden het zeker een bezoekje waard.

Vanaf Stöng wandelen we naar het schitterende dal Gjáin. We moeten even zoeken naar het wandelpad, gezien een groot deel ervan onder water staat. We vinden hogerop een wandelpad wat ons leid naar Gjáin. Het wandelpad er naar toe is op zich niks bijzonders, maar het dal daar in tegen is schitterend. We worden begroet door een liefelijk watervalletje omringt door basalt. We wandelen een rondje door het dal van Gjáin en bekijken de rivier. We hadden het plan om de rivier door de steken, maar ook hier hebben we last van hoog water. Dus na een lange pauze nemen we afscheid van het schitterende dal van Gjáin en wandelen terug richting Stöng. Vlak voor we weer bij Stöng aankomen, begint het ontzettend hard te regenen en we maken dankbaar gebruik van de loods om Stöng. De bui is gelukkig van korte duur en zodra het droog is, wandelen we terug naar de auto. We rijden verder over de onverharde weg terug naar de 32. Op het asfalt rijden we terug naar de jeugdherberg. Voor ons een geslaagd bezoek aan de omgeving van Landmannalaugar en de Hekla.

Lengte naar Gjáin: ongeveer 2 km
Hoogteverschil: nihil

Gallery iconTop iconStong GPX tracklogStong KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy