Een veelzijdige rondwandeling langs de hoogtepunten in Skaftafell National Park - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconSkaftafell GPX tracklogSkaftafell KML tracklog

Vroeg in de ochtend bekijken we de weersvoorspelling en zien een gat in de regenwolken bij Skaftafell. We rijden naar de parkeerplaats van het Skaftafell Tourist Information Centre. We zijn redelijk vroeg, dus er staan nog weinig auto’s op de parkeerplaats. We kopen een wandelkaart van het Skaftafell National Park en bekijken welke route we gaan wandelen. Ongeveer 7 jaar gelden hebben we een rondwandeling gemaakt over de morenen onder de gletsjer langs. Dus we besluiten nu om een rondwandeling te maken waar we uitzicht hebben over de Skaftafellsjökull.

We beginnen de wandeling op de kampeerplaats en wandelen omhoog richting het uitzichtpunt Sjónarnípa over de Skaftafellsjökull. Via een leuk smal wandelpad wandelen we omhoog en bij elk gat in de begroeiing hebben we een beter uitzicht over de Skaftafellsjökull en de morenen richting de kust. Skaftafell National Park is een populaire bestemming voor wandelaars in IJsland, dus onderweg komen we de nodige groepen met gids tegen. Wij hebben hier, met gps en kaart, geen gids nodig. En we zijn niet van plan een gletsjer op te lopen. Dus wij redden het ook wel zonder gids.

Op het uitzichtpunt Sjónarnípa staan we ademloos te kijken naar een schitterende gletsjer. We dalen nog een klein stukje af om de hele gletsjer in zijn geheel te kunnen bekijken en houden een korte pauze met een grandioos uitzicht! We bekijken de kaart en het weer en bekijken welke route we gaan wandelen. Eigenlijk willen we naar de Kristinartindar, maar we zien dat deze in de wolken zit. We hebben beide weinig zin om 1000 meter te klimmen en vervolgens uitzicht te hebben op wolken.

We nemen het wandelpad Skaftefellsheidi richting de watervallen Efri Austurheidarfoss en Nedri Austurheidarfoss. We wandelen tussen de schitterende natuur met schitterende uitzichten over de omgeving van Skaftafell National Park. Her en der tussen alle soorten groen zien we kleine verschillende felgekleurde bloemen tegen die in dit natte gedeelte groeien. Na een korte wandeling zijn we bij de Efri Austurheidarfoss waar we rustig de tijd nemen om van deze waterval te genieten. Voor uitzicht over de Nedri Austurheidarfoss moeten we een klein stukje verder over het wandelpad wandelen om een goed uitzicht te krijgen. En na het juiste uitzicht plekje gevonden te hebben wandelen we terug en nemen het wandelpad richting Svartifoss.

Svartifoss is natuurlijk een van de bekendste watervallen in Skaftafell National Park en op deze dag is het er dan ook behoorlijk druk. Toch kunnen we wederom genieten van de grote zwarte basalt kolommen rondom Svartifoss. We wandelen verder richting een uitzichtpunt over Morsárdalur. We hebben op het uitzichtpunt geluk dat de wolken iets opgetrokken zijn, waardoor we de bergen rondom Skaftafell National Park kunnen zien. Misschien was het toch nog goed gekomen met het uitzicht als we naar de top van de Kristinartindar waren gewandeld.

Een beter uitzicht dan over Morsárdalur kunnen we niet hebben tijdens onze lunchpauze. Daarna wordt het tijd om af te dalen richting het Sel museum in Skaftafell National Park. Deze drie typische IJslandse huisjes zijn gerenoveerd en open voor publiek. Het geeft een idee hoe de IJslanders vroeger woonden en leefde. We wandelen verder naar Magnusfoss, ook een ontzettend mooie waterval in Skaftafell National Park in IJsland. Via een ontzettend leuk pad dalen we af en komen onderweg langs de Hundafoss. We hebben verschillende leuke uitzichtpunten langs het wandelpad over deze grappige kloof.

Dan staan we ineens tussen grote bomen, een unicum op IJsland. We zijn aangekomen bij Lambhagi. Op deze plek werden vroeger werden lammeren bij de ooien weggehouden als deze gemolken werden door de boeren. Nu is het een schitterende plek met prachtige natuur. Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze schitterende en zeer veelzijdige wandeling door Skaftafell National Park in IJsland. We wandelen terug over de camping naar de auto.

De wandeling door Skaftafell National Park gaat langs veel hoogte punten in het park. Onderweg is overigens geen eten of drinken te verkrijgen, dus neem zelf genoeg mee. Ook zijn goede, waterdichte, schoenen aan te raden. Wij hebben zeer genoten van deze rondwandeling door Skaftafell National Park.

Lengte: 10 km
Hoogteverschil: in totaal ongeveer 300 m

Gallery iconTop iconSkaftafell GPX tracklogSkaftafell KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy