Wandelen bij de Krafla vulkaan en Leirhnjúkur - Mývatn - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconLeirhnjukur_Myvatn GPX tracklogLeirhnjukur_Myvatn KML tracklog

Leirhnjúkur is een lavaveld in de omgeving van Mývatn en vlak bij Reykjahlíð op IJsland.

We rijden de weg richting Krafla in. Aan het einde van de weg is een parkeerplaats bij een klein kratermeer Víti genaamd. Víti heeft een doorsnede van ongeveer 300 meter en heeft steile wanden. Het is niet verstandig naar beneden te lopen, het water in het meer is warm. Aan de zijkant van Víti ligt een klein solfatarenveld. De wandeling om het meer is niet lang, maar je hebt wel een spectaculair uitzicht over het Krafla gebied van IJsland.

Na deze korte wandeling rijden we naar de parkeerplaats van Leirhnjúkur om een wandeling te maken door het Krafla gebied van IJsland. Het Leirhnjúkur gebied is een grote vlakte welke tijdens de uitbarsting van 1984 overspoeld werd met lava. De Krafla is een vulkaan met een krater van 25 km lang.

De goed gemarkeerde wandeling begint met uitzicht op, met mos bedekte lava, van een uitbarsting in de 18de eeuw. Via een houten vlonder loop je richting het solfatare veld en begint de wandeling door de recente lava. De rook die uit de lava komt, is van deze recente uitbarsting. De wandeling met als aanmerking "difficult path" loopt door grote brokken lava en geeft een goed beeld van de omgeving. Onderweg zien we veel verschillende kleuren lava, gevormd door verschillende metalen. Ook lopen er koeien en ligt een schaap heerlijk uit te rusten op een stuk lava. Aan het eind van de wandeling lopen we nog een klein stukje door de sneeuw. De witte sneeuw geeft wel een apart beeld met de git zwarte lava.
Deze korte wandeling is zeker aan te raden als je in IJsland op vakantie bent.

Lengte: 5 km.
Hoogteverschil: 30m.

Gallery iconTop iconLeirhnjukur_Myvatn GPX tracklogLeirhnjukur_Myvatn KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy