Wandelen boven de kloof Stjórnargljúfur bij Kirkjubæjarklaustur - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconStjornargljufur GPX tracklogStjornargljufur KML tracklog

In de buurt van Kirkjubæjarklaustur verblijven we een aantal dagen, dus we plannen één dag om een lange dag wandeling te maken. Bij de tourist informatie vragen we naar wandelmogelijkheden in de omgeving. We krijgen een aantal opties waarvan de wandeling boven de kloof Stjórnargljúfur voor ons het leukst lijkt. We worden overigens wel gewaarschuwd, de wandeling is nog niet gemarkeerd. Om wandel toerisme op IJsland te stimuleren worden wandelpaden gemarkeerd, maar dit duurt enige tijd. We kopen een kaart van de wandeling en parkeren onze auto vlakbij de camping Geirdal bij de waterval Stjórnarfoss.

We nemen eten en drinken mee en pakken voor de zekerheid onze regenbroeken ook maar weer in. We wandelen langs de weg naar het begin van de klim omhoog om boven de Stjórnargljúfur uit te komen. Via een steil slingerend wandelpad komen we boven, waar de markering van de wandeling ophoudt. Op GPS en kaart wandelen we langs de rand van de Stjórnargljúfur met af en toe schitterende uitzichten over de kloof en de zijwaartse watervallen. Van de tourist information kregen we de tip om de rivier over te steken en aan de andere kant van de Stjórnargljúfur terug te wandelen naar de parkeerplaats. Met moeite vinden we een pad, eigenlijk vinden we alleen maar uitgelopen schapenpaadjes die we volgen. Van schapenpad naar schapenpad wandelen we naar de oversteekplaats van de rivier.

We staan een tijdje naar de rivier te kijken, maar zien beide geen mogelijkheid om deze diepe snelstromende rivier veilig over te steken. De vele regen van de afgelopen weken heeft deze rivier zeker een meter doen stijgen, waarmee hij meer dan kniehoogte diep is. Tijd om een nieuwe route te gaan bedenken. We wandelen door de ontzettend groene natuur terug richting het meer Systravatn. Het meer Systravatn kent een IJslandse folklore waar twee nonnen zijn verdwenen door een gouden kam. Overal in IJsland zijn zulke verhalen te vinden, maar dat is niet zo raar, gezien de helft van de bevolking nog in trollen gelooft.
We zoeken zo goed als het kan een pad naar Systravatn wederom bestaande uit schapenpaden. We komen aan bij het schitterende meer, met een bijbehorend schitterend uitzicht. Na een korte pauze dalen we af naar Kirkjubæjarklaustur via een ontzettend steil wandelpad. Maar er is ten minste een wandelpad! We hebben onderweg nog een schitterend uitzicht over de Systrafoss, de waterval van de zussen. Afdalen meestal sneller dan omhoog lopen, dus we zijn snel in Kirkjubæjarklaustur waar we over de weg terug wandelen naar de camping. Onderweg wandelen we langs Kirkjugólf, de oude kerkvloer van basalt stenen. Ongeveer 7 jaar geleden stonden we hier ook, maar toen hadden we jammer genoeg geen tijd om een leuke rondwandeling te doen. Dit jaar hebben we een ontzettend leuke rondwandeling gewandeld met schitterende uitzichten. Een tweede keer naar IJsland loont.

De rondwandeling bij de kloof Stjórnargljúfur liep anders dan gepland. Maar gaande weg hebben we er toch een leuke rondwandeling van gemaakt met schitterende uitzichten en schitterende watervallen langs het wandelpad. De rivierdoorsteek kan wel, maar dan moet het een tijd niet geregend hebben. Een echt wandelpad is er niet, maar ook dat hebben we al vaker op IJsland gezien. Schapenpaden zijn het geen wat het dichtst in de buurt komt van een wandelpad. Deze wandeling is overigens, toen wij hebben liepen (2014), niet gemarkeerd. Een GPS is bij deze wandeling zeer aan te raden. Neem ook genoeg eten en drinken mee, net als waterdichte wandelschoenen.

Lengte: 10 km
Hoogteverschil: 120 m

Gallery iconTop iconStjornargljufur GPX tracklogStjornargljufur KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy