Wandelen bij de Skógafoss waterval in Skógar - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconSkogafoss_Skogar GPX tracklogSkogafoss_Skogar KML tracklog

Van een Belgische gids horen we dat er een leuke wandeling is bij Skógafoss op IJsland. De reisafstand die we moeten rijden is niet erg ver. We besluiten terug te rijden en de wandeling bij Skógafoss te lopen. Met schitterend mooi weer ziet de waterval er toch heel anders uit.

Via een lange trap (382? treden) lopen we naar boven. Eenmaal boven aangekomen klauteren we over een trap naar de andere kant van het hek. Omdat we vroeg zijn vertrokken, zijn er weinig andere wandelaars en is het rustig op het wandelpad. Flauwstijgend lopen we naar boven. Her en der weer een klein stukje naar beneden om een riviertje over te lopen, maar over het algemeen loopt de wandeling redelijk vlak. Wel valt ons op dat er af en toe gemene gaten in de grond zitten, waar, als je niet goed oppast de voet gemeen in kan weg zakken.

Tijdens de wandeling zien we verschillende watervallen, de ene wat groter dan de andere. Door een ontzettend groen landschap van IJsland lopen we naar het einde van het dal. Op een splitsing nemen we het lage pad. Om het hoekje van de berg wordt het pad wel heel erg slecht, maar het uitzicht is des te beter! Een hele mooie waterval verschijnt. We lopen nog een klein stukje door naar de waterval, maar dan vinden we het pad te slecht en besluiten terug te lopen. De terugweg lopen we dezelfde route als de heenweg. En na een korte wandeling zijn we weer terug bij Skógafoss op IJsland.

Voor lange afstandswandelaars is dit het begin van de wandeling naar Landmannalaugar, een dal in de buurt van de vulkaan Hekla op IJsland. Het dal is bekend om zijn rhyolietgesteente.
Ook loopt vanuit de Skógafoss de wandeling naar Þórsmörk en Stakkholtsgjá. Beide zijn zeer geliefde wandelgebieden.

De legende van Skógafoss vertelt dat de eerste Viking, Þrasi Þórólfsson, die zich daar settelde een schat verborg achter de waterval. Een lokale jongen vond de schat later, maar kon alleen de ring aan de zijkant van de kist te pakken krijgen voordat de schat zich weer verborg. Na die tijd is er nooit meer wat vernomen van deze schat. Alleen als het zonlicht op een bepaalde manier op de waterval schijnt, beweert men dat men het goud kan zien. De wandeling bij Skógafoss is zeker de moeite waard als je in IJsland bent.

Afstand: 5.5km.
Hoogteverschil: 220 m.

Gallery iconTop iconSkogafoss_Skogar GPX tracklogSkogafoss_Skogar KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy