Papegaaiduikers kijken bij Dyrhólaey bij Vík - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconDyrholaey GPX tracklogDyrholaey KML tracklog

Op de West-fjorden van IJsland hebben we al een keer papegaaiduikers gekeken, maar daar hadden we wat minder geluk met de wind. Er zijn op IJsland een paar plekken waar deze bijzondere vogels te bewonderen zijn. Natuurlijk op de West-Fjorden bij Látrabjarg en in het noorden bij Bakkagerði, maar ook in het zuiden in de buurt van Vík bij Dyrhólaey. Dyrhólaey betekent letterlijk eiland met deurgat, zei het dat het nu geen eiland meer is. Dyrhólaey was vroeger niet verbonden met het vaste land van IJsland, maar na de laatste ijstijd is IJsland na het wegsmelten van het ijs omhoog gekomen. Waardoor Dyrhólaey aan het vaste land van IJsland verbonden werd.

De eerste keer dat we een rondreis maakten, ongeveer 7 jaar geleden, was Dyrhólaey gesloten in verband met het broedseizoen van de vogels. Deze keer zijn we een week later in de buurt van Dyrhólaey en dus na voor het broedseizoen. Natuurlijk maken wij gretig gebruik van het feit dat we Dyrhólaey mogen bezoeken. Vol verwachting rijden we de eerste keer naar Dyrhólaey. Via een onverhard, behoorlijk smal weggetje komen we op de bovenste parkeerplaats uit. We hebben deze vakantie wat minder geluk met het weer, dus regenbroek gaan aan, handschoenen gaan aan en de muts gaat op. We wandelen richting de kliffen van Dyrhólaey.

We moeten wel even wachten op wat voorbij drijvende wolken voor we op jacht kunnen naar een mooi plaatje van een papegaaiduiker. Het wachten wordt beloond, zodra de wind gaat liggen verschijnen uit alle hoeken en gaten allemaal papegaaiduikers. We blijven gefascineerd door deze schitterende beesten met hun uitgesproken felle kleuren. Aan de rand van het klif kijken we over het randje en zien twee papegaaiduikers op een stukje gras staan. We noemen ze jut en jul. Ze kijken ons aan en blijven rustig zitten en laten zich met alle gemak fotograferen. Later maken we nog een gezin blij met de mededeling dat er twee papegaaiduikers net over de rand zitten. Na een paar uur naar deze schitterende vogels gekeken te hebben, wordt het voor ons tijd om verder te reizen.

Twee dagen later komen we weer langs Dyrhólaey en kunnen het niet laten om ook deze keer even af te slaan. Het is zo goed als wind stil, de zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. We wandelen weer naar het klif van de Dyrhólaey en zien de papegaaiduikers heen en weer vliegen. Ze duiken de zee in op zoek naar vissen. Als natuurliefhebber en als fotograaf wordt het ultieme doel gesteld. Zet een papegaaiduiker al vliegend op de foto met vissen in zijn bek. Het kost wat moeite, maar het lukt! De papegaaiduikers vliegen enorm snel, maar landen kunnen ze niet. Ze laten zich op de rotsen vallen, tot groot vermaak van ons!

Mocht je Dyrhólaey bezoeken, respecteer de vogels. Natuurlijk zijn deze papegaaiduikers wel gewend aan mensen, maar ze hebben een afstand nodig. Probeer ze zeker niet te vangen. Pas ook op aan de randen van de kliffen. Deze kunnen glad zijn en een val vanaf het klif zal je niet overleven. Ben je bewust dat Dyrhólaey tijdens het broedseizoen gesloten is. Bekijk dit voor je op reis gaat om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Gallery iconTop iconDyrholaey GPX tracklogDyrholaey KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy