Egilsstaðir - Hengifoss waterval - Lagarfljót - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconHengifoss GPX tracklogHengifoss KML tracklog

In de omgeving van Egilsstaðir zijn genoeg plekken die het bezoeken waard zijn. Zo zijn wij naar het fjord Reyðarfjörður gereden, waar een grote aluminiumfabriek is gebouwd om de werkgelegenheid in het gebied te vergroten.
Een rondrit langs het grootste meer van IJsland, Lagarfljót , is ook een mooie ervaring. Er zijn in het Hallormsstaðarskógur bos tal van mogelijkheden om lange of korte wandelingen te lopen. Ook is Hengifoss op IJsland een bezoek waard. Na een kleine klim kom je aan bij de Litlanesfoss. Vanuit hier is de Hengifoss al goed zichtbaar. Nog een kilometer verder heb je een mooi uitzicht over de Hengifoss. De Hengifoss is een van de hoogste watervallen van IJsland. Het water 118 meter naar beneden langs een berg van Basalt. Toen wij er waren regende het verschrikkelijk hard. Met de regenbroek en regenjas aan hebben we op een steen gewacht tot het iets droger was en wij een foto konden nemen. We zijn ook niet helemaal naar de waterval gelopen, de laatste 500 meter in de stromende regen zagen wij niet zitten.

Het meer rond Egilsstaðir op IJsland was voor de krachtcentrale gebouwd werd, helemaal helder. Het water werd door de rivier gefilterd en kwam in het meer terecht. Na de bouw van de aluminium fabriek bleek de het elektriciteitsnet niet toereikend, waarna een dam in de rivier gebouwd werd. Veel oudere bewoners betreuren het nog altijd dat Lagarfljót niet meer helder is, maar grauw.
De oppervlakte van Lagarfljót op IJsland bedraagt ongeveer 53 km2 en de lengte is 30 kilometer. Op het diepste punt is het meer 112 meer diep. Volgens de bijgelovige IJslanders woont in het meer een grote slang, die wel zo groot is dat een schip er onder door zou kunnen varen als deze boven water zou komen. Er zijn in het verleden boeren geweest die vertelden dat hun boerderijen verwoest waren door de watergolven die de slang produceerde. Zij hebben nooit gedurfd om hun boerderijen op dezelfde plek weer terug te bouwen. Hoewel er weinig bewijs is dat de slang in het meer zwemt, is er toch een groot geldbedrag uitgelooft voor degene die de slang op de foto zet.

Mocht je in de omgeving van Egilsstaðir op IJsland heel graag puffins willen zien, dan is een rit naar Bakkagerði zeker de moeite waard.
Een leuke wandeling die wij graag hadden willen doen is, de wandeling bij Hvituhnjúkur. Door het slechte weer bij Egilsstaðir en de lage temperaturen die het de weken ervoor was, leek het niet verstandig aan deze wandeling te beginnen. In de wandelomschrijving werd vermeld dat in de lente nog lang sneeuw op het pad ligt.

Gallery iconTop iconHengifoss GPX tracklogHengifoss KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy