De Golden Circle - Þingvellir - Geysir - Gullfoss - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vanuit Reykjavík rijden we de 'Golden Circle' rond. Voor veel toeristen is dit het stukje IJsland wat gezien wordt als een 'must' om te zien.

 

Þingvellir (Thingvellir)

Als eerste bezoeken we Þingvellir op IJsland. In de ochtend zijn nog weinig bezoekers aanwezig en zijn de touringcars nog niet gearriveerd. Een perfecte gelegenheid voor een rustige rondwandeling door dit historische gedeelte van IJsland.
Þingvellir ligt op de grens van de tektonische platen van Amerika en Europa. Door het uit elkaar drijven van deze platen is Þingvellir ontstaan. Rond 900 werd deze plaats door de nakomelingen van de Reykjavík's stichter gekozen als Alþing. Een jaarlijkse bijeenkomst voor landeigenaren, boeren en bestuurders. Door de bergwanden kon door weerkaatsing van het geluid een grote menigte bereikt worden.
Tijdens deze bijeenkomsten werden beslissingen genomen over IJsland, huwelijken voltrokken, handelgedreven en veroordelingen uitgevoerd. Rond 1000 na christus werd de landsgodsdienst gekozen en in 1217 werd het parlement gekozen. Þingvellir op IJsland was een van de eerste democratieën van Europa. In 1798 werd besloten het parlement te verhuizen naar Reykjavík en betekende dit het einde van de jaarlijkse bijeenkomsten bij Þingvellir. Toch heeft Þingvellir voor veel IJslanders nog een grote historische waarde. Bij grote historische gebeurtenissen komen veel IJslanders naar Þingvellir.

Gullfoss

De Gullfoss waterval is makkelijk met de auto te bereiken en is een van de mooiste watervallen van IJsland. De Gullfoss ligt in de rivier de Hvítá en daalt af over een afstand van 32 meter in twee trappen. De ondergrond van de Gullfoss waterval is basalt en minder harde steensoorten. Via een kleine wandeling kan helemaal naar de waterval gelopen worden. Afhankelijk van op welke parkeerplaats de auto geparkeerd wordt, loop je een trap af. Via een wandelpad loop je naar de rotsen vlak bij de Gullfoss waterval. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Hvítá en de Gullfoss op IJsland.
De betekenis van Gullfoss is gouden waterval en die doet zijn naam zeker eer aan!

Geysir

Geysir ligt in de Haukadalur vallei vlak bij de Gullfoss.
Deze vallei is een geothermisch actief gebied.
De geiser werkt als volgt. Het water in het gat stroomt langzaam naar beneden en wordt verwarmd door de magmakamer onder het aardoppervlak. Het water onderin wordt superverhit waardoor het water vloeibaar blijft bij temperaturen ver boven het kookpunt. Het 'koudere' water erboven zorgt voor drukverhoging. Uiteindelijk wordt de temperatuur zo heet, dat ondanks de druk, het water toch kookt. De gasbellen die ontstaan zijn een teken dat een eruptie volgt. Het water spuit uit het gat en koelt weer af tot temperaturen onder het kookpunt. Hierna begint de cyclus weer opnieuw.
Hoewel de Great Geysir niet meer actief is, is de Strokkur geiser op IJsland nog erg actief. Elke 5-8 minuten ontstaat er een eruptie die meer dan 20 meter hoog kan worden. In het gebied bevinden zich nog veel meer warmwaterbronnen. Vele van deze waterbronnen hebben een helder blauwe kleur vanwege silicaten in het water.

Tip: Als je beschikking hebt over een eigen auto, bezoek de Golden Circle op IJsland in de ochtend of avond.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy