Wandelen door het onwerkelijke landschap van Kerlingarfjöll aan de F 35 Kjölur - Rondreis op IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconKerlingarfjoll GPX tracklogKerlingarfjoll KML tracklog

Vandaag rijden we van onze B&B naar Kerlingarfjöll over de F 35 Kjölur. Het is een lange reis met grotendeels de onverharde weg F 35 Kjölur. Ongeveer 10 km na Gullfoss wordt de weg onverhard en rijden we met gepaste snelheid richting Kerlingarfjöll. Na ongeveer 40 km gereden te hebben over de F 35 Kjölur slaan we af richting de camping Kerlingarfjöll. We kunnen hier parkeren, maar we kunnen ook nog een kilometer of 5 doorrijden over een bijzondere weg. We zijn blij dat we geen andere auto’s tegenkomen voor we bij de parkeerplaats aankomen. Laten we zeggen dat de weg een uitdaging was.

Aangekomen op de parkeerplaats, trekken we onze regenbroeken weer aan. De wind is deze keer de reden om een regenbroek aan te trekken. We wandelen naar het puntje van de parkeerplaats en kijken uit over een onwerkelijk landschap aan kleuren. De eerste 10 minuten staan we beide alleen maar ademloos toe te kijken naar dit schitterende landschap. We kijken elkaar aan en vragen ons af waar we nu beland zijn. Kerlingarfjöll is werkelijk een van de mooiste plekken op aarde!
We dalen af en komen er al snel achter dat dit prachtige landschap iets minder geschikt is voor wandelen.

De bovenlaag van dit landschap van Kerlingarfjöll is glibberig en glad. Al snel vragen we ons af waarom we onze wandelstokken in de auto hebben laten liggen. We dalen af en steken een bruggetje over. We hebben van iemand een tracklog gevonden die een leuke rondwandeling die we grotendeels willen volgen. Er zijn in Kerlingarfjöll verschillende lange en korte wandelingen uitgezet, ook meerdaagde tochten naar solfatare velden verder in de bergen.

Wij houden het vandaag bij een kleine rondwandeling. Wel nemen we ruim de tijd om elke slijkpoel, borrelend watergat en elke verschillende kleur rustig te bekijken. Tussen de schitterende uitzichten en het glibberen op het wandelpad hebben we er beide heel veel lol in. We hebben nog nooit zo’n bizar landschap gezien als de solfatare velden van Kerlingarfjöll. Overal komt rook uit de bergen omringt door ontelbare, door mineralen gevormde, verschillende kleuren. Ook hier zien we weer de ontzettend velle kleuren van schimmels die in deze warme, zwavel rijke, omgeving leven. Na een paar uur en heel veel foto’s later wandelen we terug naar de auto. In de auto, uit de wind, kijken we elkaar nog eens aan. Kerlingarfjöll heeft zichtbaar op ons beide heel veel indruk gemaakt.

Kerlingarfjöll is alleen bereikbaar met 4x4 auto maar zeer zeker een bezoekje waard. Op de camping na, is er in de weide omgeving niks aanwezig. Dus plan je bezoek aan Kerlingarfjöll van te voren goed. In de wandeling die wij hebben gemaakt, hebben we maar een klein deel van Kerlingarfjöll gezien. Er zijn tal van andere wandelpaden en lange afstandswandelingen te vinden. Informatie kun je vinden bij de camping Kerlingarfjöll.

Lengte: 4 km
Hoogteverschil: 80 m

Gallery iconTop iconKerlingarfjoll GPX tracklogKerlingarfjoll KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy