Wandelen van Dimmuborgir naar Hverfjall - Mývatn - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map iconDimmuborgir_Hverfjall_Myvatn GPX tracklogDimmuborgir_Hverfjall_Myvatn KML tracklog

Omdat we wat langer in Mývatn verblijven lopen we als eerste de Hverfjall krater op.
Al vroeg in de ochtend parkeren we de auto op de parkeerplaats van Dimmuborgir en starten onze wandeling. Het eerste stuk lopen we via de rode route richting het bekende lavagat. Op de kruising nemen we het wandelpad richting Grótagjá. Vanaf de kruising is het grote lavagat al te zien en tot onze verbazing lopen we er doorheen. Dit punt is een mooi uitzicht punt over de krater van de Dimmuborgir op Ijsland.

Het pad is goed gemarkeerd maar moeilijker te lopen dan het eerste stuk van de wandeling. Met name het klauteren over de lavarotsen maakt de wandeling wat minder makkelijk.
Als het einde van het veld van Dimmuborgir verschijnt, wordt de wandeling wel weer wat makkelijker.
We zien in de verte het wandelpad de krater op verschijnen, maar eenmaal bij de krater aangekomen moeten we 80 meter naar rechts om het 'moeilijke' pad naar boven te nemen. Het makkelijke pad ligt aan de andere kant van de krater. Echt veel zin om te lopen hebben we niet, dus nemen het moeilijke pad naar boven. Loodrecht tegen de krater op lopen we naar boven. Op de helft vragen we ons dan ook af waarom we niet het makkelijke pad genomen hebben. We besluiten op de terugweg het makkelijke pad te nemen.
Eenmaal boven schijnt het zonnetje en is het redelijk onbewolkt. Een mooi uitzicht over het dal, Mývatn, Krafla en Vindbelgjarfjall op IJsland. We lopen over de Hverfell kraterrand naar de andere kant en bekijken de graffiti. Toch jammer dat mensen altijd hun naam achter moeten laten.

Het makkelijke pad is inderdaad goed te belopen. Het is goed aangelopen en loopt redelijk flauw naar beneden. Vanaf deze parkeerplaats moeten we alleen nog wel even teruglopen naar Dimmuborgir op IJsland. Langs de onderkant van de Hverfjall krater komen de vliegen ons tegemoet. Het zijn er ontzettend veel en een vliegennetje voor ons hoofd hebben we niet. Dan maar even snel doorlopen. Via dezelfde weg lopen we terug naar de kruising met het rode pad. We willen nog een extra rondje lopen door het zwarte lavaveld en lopen richting Kirkja. Kirkja is een grot die is ontstaan door lava en lijkt op een ingang van een kerk. Vanuit hier lopen we naar de auto.

 

Dimmuborgir

Dimmuborgir op IJsland is een natuurreservaat bij Mývatn. Deze rotsformaties zijn ontstaan door een uitbarsting 3000 jaar geleden. Doordat de ondergrond van dit lavagesteente zacht was, is dit lavaveld ingestort. Hierdoor zijn deze grillige rotsformaties van Dimmuborgir zo bijzonder.
De exacte vertaling van Dimmuborgir is grimmig fort.

Hverfjall of Hverfell

Omdat de IJslanders het niet eens zijn over de correcte spelling kunnen voor deze kegelkrater de namen Hverfjall en Hverfell beiden gebruikt worden.
Hverfjall is een kegelkrater die ongeveer 2500 jaar geleden is ontstaan. Door een krachtige explosie is lava uitgestoten. Deze lava is snel afgekoeld waardoor as en tephra ontstaan. De krater heeft een doorsnede van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep.

Afstand: 11.2 km.
Hoogteverschil: 150 m.

Gallery iconTop iconDimmuborgir_Hverfjall_Myvatn GPX tracklogDimmuborgir_Hverfjall_Myvatn KML tracklog
recticle

Hoogteprofiel wandeling

© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy