Het binnenland van IJsland - F35 via Kjölur - Rondreis in IJsland

IJsland vlag
Gallery icon
Map icon

Vandaag rijden we van Hvammstangi terug naar Reykjavík. Tijdens onze vakantie door IJsland is de Kjölur open gegaan. Het lijkt ons een goed idee om over deze weg door het binnenland terug te rijden. Omdat deze F35 120 kilometer gravel betekent, vertrekken we erg vroeg richting de weg 724. Het is nog erg bewolkt en we twijfelen of we toch niet de snelweg naar Reykjavík moeten nemen. Uiteindelijk besluiten we toch over de Kjölur te rijden.

Het eerste stuk tot aan het meer Blöndulón is goed te rijden. Daarna wordt de weg toch echt een 'F' weg en is het gedaan met 80 km/u rijden. Met maximaal 40 kilometer per uur vermijden we de grote stenen, letten met 4 ogen op de weg en proberen ons een weg te banen door het binnenland. Sommige stukken kunnen alleen stapvoets bereden worden. Dat er een weg ligt betekent hier niet dat hij ook goed te bereiden is. Omdat we vroeg vetrokken zijn, komen we het eerste stuk heel weinig tegenliggers tegen. Dat is af en toe maar goed ook, alle aandacht op de weg die vaak maar een auto breed is. Tijdens de rit naar boven is het helemaal opgeklaard. We hebben een geweldig uitzicht over IJsland, de Langjökull en de Hofsjökull. Als we boven bij de Kjölur zijn stoppen we wat langer om van het uitzicht te genieten. Een ijzeren plateau geeft duidelijkheid over welke bergen en gletsjers je allemaal ziet. We rijden door richting het meer Hvitárvatn. Hier stoppen we bij een hut en hebben uitzicht over een gletsjerarm van de Langjökull, over de Báfell en over de Kerlingarfjöll op IJsland. Vanaf het meer gaat de weg weer naar beneden. Langzamerhand wordt de weg weer beter en komen we uiteindelijk weer op asfalt terecht.

Er lopen verschillende wegen vanaf de F35 naar uitzichtpunten en gletsjers, maar het merendeel van deze wegen heeft rivierdoorsteken. Omdat er weinig verkeer was en wij geen ervaring hebben met rivierdoorsteken met de auto hebben wij geen zijwegen genomen.
Deze weg is niet geschikt voor kleine auto's en auto's zonder vierwielaandrijving. Ook is enige stuurmanskunst vereist. Deze weg is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de gravelweg naar Dettifoss op IJsland.

Als we weer op asfalt rijden, volgen we de 35 richting Selfoss. We komen weer langs Gullfoss, Geysir, Kerið en andere plekken waar we aan het begin van de vakantie in IJsland ook al zijn geweest. Bij Selfoss gaan we nu richting Reykjavík en rijden naar het hotel. We leveren de auto in bij de verhuurmaatschappij en gaan uit eten in Reykjavík. 's Avonds gaan we vroeg slapen want om 5 uur zullen we weer vertrekken naar het vliegveld om terug te gaan naar huis.
Het einde van een zeer indrukwekkende, maar vermoeiende vakantie door IJsland is in zicht.

Gallery iconTop icon
© 2001 - 2024 www.sanmarko.nl divider Disclaimer Privacy